Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Статті

Надвисокі досягнення В. Трубарова в царині надходження інвестицій

Надвисокі досягнення В. Трубарова в царині надходження інвестицій - Корупціонер в Україні
47160
Звітуємо про успішні інвестиції

На своїй сторінці у Фейсбуці В. Трубаров 20.11.2018 року оприлюднив таку інформацію:



Здавалося б це гарна інформація щодо досягнутого рівня інвестицій у приватизовані підприємства, якою можна пишатися, якби не одне “але”. Нам слід зрозуміти, в чому саме полягають досягнення виконуючого обов’язки Голови фонду державного майна України (ФДМУ) Віталія Трубарова та чим відзначилась діяльність Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо поліпшення інвестиційного клімату у державі.

При вивченні опублікованих звітів ФДМУ про результати контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу об’єктів приватизації, здійсненного державними органами приватизації протягом 4 кварталу 2017 року та 1,2,3 кварталів 2018 року (це період виконання обов’язків В. Трубаровим обов’язків Голови ФДМУ) вбачається сумне становище щодо надходження інвестицій до бюджету України за цей період:

протягом 2017 року за договорами купівлі-продажу пакетів акцій, незавершеного будівництва та об’єктів малої приватизації зафіксовано внесення інвестицій на загальну суму 2 117,411 млрд. грн., в тому числі, сума внесених інвестицій у четвертому кварталі склала 94,0 млн грн. Це всього одна сота відсотка від річної суми;

протягом першого кварталу 2018 року за договорами купівлі-продажу пакетів акцій, незавершеного будівництва та об’єктів малої приватизації внесення інвестицій не здійснювалося (тобто “нуль”);

протягом другого кварталу 2018 року власниками приватизованих об’єктів за договорами купівлі-продажу пакетів акцій, незавершеного будівництва та об’єктів малої приватизації внесено інвестицій на суму 10,901 млн. грн.;

протягом третього кварталу 2018 року за договорами купівлі-продажу пакетів акцій, незавершеного будівництва та об’єктів малої приватизації внесення інвестицій не здійснювалося.

Про що кажуть цифри

Вдумайтесь в ці цифри. Виходить останній квартал 2017 року (і перший квартал “правління” В. Трубарова) приніс в п’ять з половиною тисяч! разів менше інвестицій за попередні. А співвідношення інвестицій 2018го до попереднього 2017 року годі і рахувати…


За дев’ять місяців 2018 року внесено аж 10,9 млн. грн інвестицій.

Ось такі сумні досягнення отримала держава від діяльності В. Гройсмана та В. Трубарова по надходженню інвестицій у приватизовані підприємства.
Хтось подумає, що по договорам та по плану і є така сума по надходженням, але чомусь (відповідно до діаграми) фактичне перевиконання надходжень було зафіксовано у 2009 році (другий рік після світової кризи). Також велике надходження інвестицій спостерігається в 2010 році. Із діаграми видно, що до 2013 року спостерігається постійне перевиконання надходжень інвестицій, а вже з 2014 року ситуація змінилась до навпаки. Може саме тому ФДМУ перестав публікувати ці діаграми у своїх звітах, бо в них чітко прослідковується план та фактичне надходження інвестицій?


                                                         Стан виконання зобов’язань щодо внесення інвестицій покупцями об’єктів
                                                         приватизації відповідно до укладених договорів купівлі-продажу
                                                         Надходження інвестицій накопичувальним підсумком – 24,932 млрд.грн
.



 
Тому такі повідомлення про надходження 10 млн. грн. інвестицій за 9 місяців 2018 року В. Трубаров повинен починати зі слів: «Фонд державного майна України, під моїм керівництвом, нічого не зробив з питань залучення інвестицій у приватизовані об’єкти» та зазначати про плідну роботу попередніх Урядів та попередніх голів ФДМУ по залученню інвестицій.

Великі досягнення «реформаторів» по «залученню» інвестицій ми відчуваємо, але питання про відповідальність поки залишається відкритим.
Як ми знову бачимо, треба постійно контролювати дії влади, не давати їй можливості порушувати законодавство та права громадян, знати та боротися за свої конституційні права, за прозору приватизацію, за сталі надходження до бюджету, боротися проти виникнення монополізації (олігархізації) та свавілля чиновників.


Блог автора – постійна ссилка на статтю 
Качур Д. М. , член Громадської ради при ФДМУ , експерт з питань приватизації 
Поділиться в соціальних мережах: