Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Статті

Апеляційний Гамбіт

Апеляційний Гамбіт
52990
Про деякі «наслідки» судової реформи журнал вже публікував статті, зокрема «Здобуток судової реформи – це лише збільшення заробітної плати суддям і все…» 
Також кілька статей про баталії навколо Ремонтно-відстійного пункту катерів та човнів, що на Видубицькому озері у Печерському районі Києва.
Редакція продовжує спостерігати за перебігом розгляду цієї справи у суді.
Нагадаємо. 21 серпня цього року суддівська колегія у складі суддів Сітайло Леся Григорівна, Калатай Надія Феліксівна, та Пашкіна Світлана Анатоліївна у присутності всіх сторін процесу, представників громади київських човнярів та журналістів розглянула апеляційну скаргу та заслухала усі сторони процесу, але незважаючи на відсутність клопотань сторін, суддівська колегія винесла ухвалу щодо переносу слухання справи на 16 жовтня поточного року.
І тепер зрозуміло чому.
Реформа апеляційних судів розпочалась з прийняттям Указу Президента України від 29 грудня 2017 року № 454/2017 «Про ліквідацію апеляційних господарських судів та утворення апеляційних господарських судів в апеляційних округах». Але відповідно до частини 6 статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суди, що ліквідуються, припиняють здійснення правосуддя з дня опублікування в газеті «Голос України» повідомлень голів новоутворених судів про початок роботи новоутворених судів. Тобто офіціально суди продовжували свою роботу навіть після переводу всіх своїх суддів до новостворених судів. Так Указом Президента України від 28 вересня 2018 року № 295/2018 суддів Київського апеляційного господарського суду переведено на роботу на посади суддів Північного апеляційного господарського суду. Одночасно переведення відбулося по інших судах.
Це дуже добре, якщо про всі ці перебіги подій інформувати учасників провадження та громадськість. Але маємо, що маємо.
Третього жовтня Київський апеляційний господарський суд припинив здійснення правосуддя у зв'язку із публікацією в газеті «Голос України» повідомлення про початок роботи Північного апеляційного господарського суду.
При цьому на офіційному сайті Київського апеляційного господарського суду залишаються повідомлення про час засідання та розгляду справ вже ліквідованого (офіційно) суду.





         Але якщо враховувати час на формальну передачу справ до новоутвореного суду, потім розподіл справ між суддями, ознайомлення їх зі справами, то не раніше виборів будуть розпочаті (саме так, а не продовжені) розгляди справ, а це питання, які напряму стосуються розвитку економіки країни. Тим більше, що про подальший рух справ, а також призначення їх до розгляду в Північному апеляційному господарському суді (та в інших), учасники судового процесу будуть повідомляться відповідно до вимог чинного законодавства. А саме після попереднього засідання (нового) суду, ухвала якого й буде направлена учасникам провадження, тобто не раніше весни, або можна прийти до суду та побачити на дверях оголошення про припинення провадження на невизначений термін.

            Тепер зрозуміло, чому було перенесено засідання по справі Ремонтно-відстійного пункту катерів та човнів, судді вже були «на чемоданах», тому брати на себе відповідальність за прийняття цього рішення вони не забажали, нехай затягується час, нехай майном громади ще розпоряджаються «ділки», це безумовно свідоме рішення, а на чию користь й так зрозуміло…

            Журнал, незважаючи на це, буде продовжувати слідкувати за розглядом цієї справи.

AlertsSich

Поділиться в соціальних мережах: