Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Статті

Ініціативне піке Арсена Авакова

Ініціативне піке Арсена Авакова - Корупціонер в Україні
88230
У травні 2015 року у Департаменті зв’язку з громадськістю МВС повідомили, що з ініціативи міністра внутрішніх справ Арсена Авакова,
транспортні засоби на яких пересуваються бійці спецпідрозділів та волонтери будуть отримувати нові реєстраційні номери.  Нові номерні знаки мають зелений фон, на якому білим кольором нанесені цифри і літери. Такі знаки не вирізнятимуться на тлі маскувального забарвлення транспортних засобів, які використовуються правоохоронцями і волонтерами в зоні проведення антитерористичної операції (ООС). Також було зазначено, що один з реєстраційних центрів ДАІ Києва вже отримав першу партію цих номерних знаків, яких вистачить щоб поставити на тимчасовий облік 150 автомобілів. Ця інформація була оприлюднена в багатьох ЗМІ, наприклад таких як УНІАНТСНАВТОНЬЮЗАВТОЦЕНТРТЕЛЕГРАФГОРДОН5 канал, а також відображена на сторінках ВІКІПЕДІЇ.
Незабаром ці номерні знаки отримали деякі силові підрозділи, наприклад
полк поліції особливого призначення «Миротворець»,
полк поліції особливого призначення «Київ» та інші.
Зрозуміло, що в подальшому ці номерні знаки були надані та закріплені за правоохоронними та волонтерськими транспортними засобами, після чого автомобілі з цими знаками з’явилися на дорогах України.









Здавалось, що зазначена подія втілена у життя, усе знаходиться у законному полі, забули та проїхали. А ось і ні. Так на  початку вересня 2018 року в районі столичних Позняків інспектором патрульної поліції м. Києва зупинено транспортний засіб RENAULT LAGUNA з реєстраційними номерами КХ 0061, які були видані та зареєстровані у полку поліції особливого призначення «Миротворець». Причиною зупинки інспектором автівки виявилось наявність номерних знаків невстановленого зразка, які не відповідають державним стандартам (ДСТУ). Після довгого спілкування з водієм інспектор виніс постанову про адміністративне правопорушення згідно з ч. 6 ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушенняякою водія притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладення штрафу у розмірі 170 гривень.
Хочемо звернути увагу, що в подальшому номерні знаки на яких пересувався транспортний засіб вилучені не були і водій на автомобілі продовжив рух далі. Водій який знаходився за кермом вищевказаного автомобіля відомий волонтер та журналіст Сергій Новіков.



Так не погодившись з діями інспектора та штрафом, С. Новіков звернувся до Дарницького районного суду з позовом щодо скасування постанови та адміністративного штрафу.
Справу у судді розглядала суддя Заставенко Марина Олександрівна
(раніше суддя Червоногвардійського районного суду міста Макіївки Донецької області).
Дослідивши начебто усі обставини, суддя не взяла до уваги незаконні дії інспектора патрульної поліції, а саме: відсутність причини зупинки, не вилучення номерного знака, який і став причиною винесення постанови та спокійно відпустив «порушника». Також суддя не дослідила факт появи номерних знаків зеленого кольору на автівці та документів до них, і в результаті винесла постанову, в якій відмовила С. Новікову у задоволенні позову..



С. Новіков подав апеляційну скаргу. Проходить час, повідомлень від апеляційної інстанції немає. І тут раптом 4 грудня цього року коли Сергій Новіков перебував на редакційному завданні у зоні проведення АТО (ООС), на його телефон подзвонила дівчина з невизначеного номера, представившись помічником судді та повідомила, що 5 грудня відбудиться слухання його справи в апеляційній інстанції. С. Новіков повідомив «помічницю», що знаходиться у відрядженні, що заздалегідь його не повідомляли про слухання і він не змозі потрапити на засідання. Після повернення з відрядження С. Новіков з’ясовує, що розгляд справи таки відбувся без його участі та його скарга залишилася без задоволення.
Справу розглянуто Шостим Апеляційним Адміністративним судому складі головуючого судді
Кузьмишина О.М.,та суддів Костюк Л.О.Пилипенко О.Є..



Виникає питання до апеляційної інстанції, як розглядаються справи без своєчасного та належного повідомлення скаржника про розгляд. Але це окрема тема, яку журнал також з’ясує пізніше.
А зараз, весь цей час журнал намагався з’ясувати чому ж, національна поліція приймає рішення щодо застосування номерних знаків зеленого кольору, які міністр внутрішніх справ Арсен Аваков презентував ще у 2015 році та які діють поза правового поля. На журналістські запити Головний сервісний центр МВС, Регіональний сервісний центр МВС в м. Києві та Регіональний сервісний центр МВС в Київській області відповіли практично однаково: «спеціальні реєстраційні номерні знаки (маскувального зеленого кольору) територіальні сервісні центри МВС не отримували і не видавали».



Натомість на журналістський запит до МВС, чи передбачено використання транспортними засобами (автомобілями), які використовуються бійцями спецпідрозділів АТО і волонтерами, реєстраційних номерів – маскувального зеленого кольору в зоні проведення бойових дій, та чи видані такі номерні знаки юридичним особам: батальйонам і волонтерським організаціям, міністерство напряглося, надав таку відповідь: «Відповідно до положень п.4 ст. 20 закону України «Про доступ до публічної інформації» строк розгляду запиту на інформацію продовжено».



Ми таки чекаємо відповіді та сподіваємось розібратися.
Але ж виникає питання до Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, як таке трапилось, що ви анонсуєте якісь нововведення, а ваші підлеглі з національної поліції їх дискредитують, а може щось пішло не тим шляхом?

 

AlertsSich

Поділиться в соціальних мережах: