Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Статті

Уповноваженого з прав людини теж треба змушувати боротися за права людини

Корупціонер в Україні всеукраїнський журнал
65540

Конституція України кожному громадянину надала право бути джерелом влади в державі та право брати участь в управлінні державними справами. Для реалізації наших прав громадянин може на виборах давати оцінку діяльності президенту, депутатам та владі, але всі забули про права повсякденного впливу громадянина на владу та про участь в управлінні державними справами.

Для цього потрібно бажання, а взагалі це повинно бути обов’язком кожного громадянина, та потребує невеликих зусиль для обізнаності своїх прав щодо звернень громадян до органів влади та посадових осіб.

Дуже часто ми є свідками великої кількості нарікань громадян на діяльність органів влади, депутатів та є свідками порушень законодавства посадовими особами органів влади.

В таких випадках Законом України «Про звернення громадян» (ст. 3) передбачено подання заяви, а це є звернення громадян із проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією та чинним законодавством їх прав та інтересів або повідомлення про порушення чинного законодавства чи недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, народних депутатів України, депутатів місцевих рад, посадових осіб, а також висловлення думки щодо поліпшення їх діяльності. Відповідно до вимог цього Закону, наша заява повинна бути перевірена посадовою особою та розглянута керівником органу (ст. 15, 18, 19 цього Закону) та при викладенні у заяві прохання про забезпечення виконання переліку прав громадянина, які зазначені у статті 18 цього Закону ми маємо право викладати аргументи при перевірці заяви, знайомитися з матеріалами перевірки, подавати додаткові матеріали та головне- бути присутнім при розгляді заяви.

Враховуючи особистий досвід, хочу Вас проінформувати, що практично всі органи влади та їх посадові особи при розгляді заяви порушують права громадян, які зазначені у статті 18 Закону України «Про звернення громадян». Для захисту та поновлення наших прав у нас є право звертатися до Уповноваженого з прав людини або до суду.

Уповноважений з прав людини заяви громадян повинен розглядати теж відповідно до вимог зазначеного Закону і, якщо Ви виклали у заяві прохання щодо виконання Ваших прав, зазначених у статті 18 Закону, то Уповноважений повинен розглядати заву з дотриманням зазначених Вами прав.

11 травня 2018 року громадські активісти мене запросили взяти участь у перевірці посадовою особою Уповноваженого поданої заяви, яка була пов’язана з порушеннями прав громадянина посадовими особами Національної поліції при розгляді заяви громадянина. У відеоогляді цієї зустрічі ми бачимо, як представник Уповноваженого спочатку намагався довести, що всім посадовим особам органів влади дуже важко виконати вимоги статті 18 Закону та забезпечити виконання прав громадян, але відповідно до статті 19 Конституції України, діяти в межах законодавства України та виконувати їх вимоги це є їх обов’язком.

Потім представник Уповноваженого намагався вже від нас почути яким чином вони повинні виконувати Конституцію та законодавство України. Але, незалежно від будь-яких складнощів, це їх прямий обов’язок виконувати вимоги законодавства та тільки при цьому їм надано право думати, як це виконати. Тому, ми не дали можливості перевести розмову в інше русло, а наполягали на виконанні Уповноваженим своїх обов’язків по поновленню наших порушених прав при розгляді заяви громадянина посадовими особами Національної поліції. Тому будемо чекати, як нова команда Уповноваженого впорається з поновленням наших прав при розгляді заяви громадянина.

Це є прикладом, як необхідно змушувати Уповноваженого виконувати свої обов’язки щодо поновлення наших прав та прикладом участі у справах Держави.

Дуже просто писати у фейсбуці різні гнівні пости, натомість кожний свідомий громадянин повинен приймати активну участь в управлінні державними справами та в реалізації своїх Конституційних прав.

Кожний з нас повинен зрозуміти, що нам надані величезні права в управлінні державними справами та по контролю діяльності посадовців та органів влади, але для цього треба трішечки попрацювати: почитати статті 3, 5, 40 Конституції України та Закон України «Про звернення громадян» ( статті 1, 3, 5, 15, 18, 19, 20 Закону), скласти та подати заяву та добитися її розгляду відповідно до вимого Закону та досягати виконання зазначених прав громадянина.

 

Чи стане громадянин джерелом влади залежить від кожного з нас.

 

Відеоогляд зустрічі з представником Уповноваженого від 12.05.2018



Качур Д. М. член Громадської ради при ФДМУ, голова Правління ГО «Офіцери, громадяни, вільна Україна»  

Поділиться в соціальних мережах: