Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Статті

ЯК ВЛАДА РЕФОРМАТОРІВ ОБМЕЖУЄ ПРАВА ГРОМАДЯН НА ДОСТУП ДО ПУБЛІЧНОЇ ІНФОМАЦІЇ.

Корупціонер в Україні всеукраїнський журнал
72170

До редакції журналу постійно звертаються читачі з одним болючим питанням, що робити якщо звернувшись до владних установ з запитом на отримання публічної (відкритої) інформації, вони отримали відписку чи не повну інформацію. Так поради звертатися до Уповноваженого, вже зі слів та листів читачів, теж перестають допомагати. Отже редакція вирішила сама отримати відкриту інформацію, яку велика кількість киян вже на протязі півроку намагаються отримати від Київської міської державної адміністрації. Звертаєм Вашу увагу, що кількість запитувачів за одним й тим же запитом вже перевищала 30 громадян.

Так додатково переглянувши постанову Кабінету Міністрів України від 12.10.2015 року № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» та переконавшись, що органи місцевого самоврядування повинні оприлюднювати інформацію про інвестиційні договори, додатки, додаткові угоди та інші матеріали до них, які укладаються місцевою владою, 14 березня 2018 року за підписом головного редактора журналу на електронну адресу КМДА направлено запит

в якому є прохання надати в електронному вигляді інформацію та копії документів щодо:

  • рішень (наказів, розпоряджень) КМДА (РДА м. Києва) про укладання інвестиційного договору про забудову зони відпочинку з громадським центром у районі озера Видубицьке Печерського району м. Києва від 07.09.2004 р. № 049-13/1/14;
  • інвестиційний договір від 07.09.2004 р. № 049-13/1/14;
  • зміни (нова редакція) до інвестиційного договору від 07.09.2004 р. № 049-13/1/14.

Зазначимо, що прохання надати в електронному виді інформацію повинно скоротити витрати на папери та з економити владі кошти на поштові послуги.

Надалі 21 березня 2018 року редакція отримує відповідь від Департаменту економіки та інвестицій виконавчого органу Київради (КМДА)  за підписом директора Н. Мельника, в якому на виконання доручення заступника керівника апарату виконавчого органу КМР (КМДА) Є. Ситніченка надається «запитувана інформація», як додаток

Але … проглянувши додаток побачили ту ж саму інформацію, яку отримували наші читачі на протязі півроку, витяги та частина інвестиційного договору, які не несуть будь якої інформації щодо предмету договору, умов виконання та відповідальності.

При цьому, Департамент економіки та інвестицій (КМДА) спочатку на звернення громадян, ще в 2017 році, зовсім не надавав інформації навіть копій частини цього договору, посилаючись на конфіденційність та комерційну таємницю, яку вони не можуть оприлюднити без згоди інвестора, котрий її не надає

Після багаточисленних звернень громадян зі скаргами до Уповноваженого ВРУ з прав людини на порушення їх прав, Департамент економіки та інвестицій (КМДА) вирішив у даній ситуації трохи підіграти Уповноваженому для цього й почав надавати запитувачам копію «інвестиційного договору», у якій містилась лише титульна сторінка, окремі сторінки та реквізити.

Таким чином, Департамент економіки та інвестицій  (КМДА) вирішив закрити питання з наданням інформації запитувачам та відзвітувати перед Уповноваженим про усунення порушень у наданні публічної (відкритої) інформації. Звичайно є один маленький момент, який є дуже цікавим, компанія, яка перемогла в інвестиційному конкурсі у 2004 році, напередодні помаранчевої революції, це афілійована компанія Віктора Пінчука, тому зрозуміло чому Н. Мельник так завзято захищає комерційні таємниці «шановних підприємців».

Цей приклад яскраво висвітлює, як «реформаторська» київська влада ставиться до своїх громадян, як вона міцно захищає комерційну таємницю олігархів, плює на закони України, а механізм захисту інтересів та прав громадян в особі Уповноваженого чи не може – чи не хоче працювати та виконувати свої обов’язки по відновленню прав громадян.

Журнал продовжує відслідковувати це питання, тому матимемо продовження.

Поділиться в соціальних мережах: