Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

Прокуратура: На Київщині виробники елітної чорної ікри 9 років порушують закон

Прокуратура: На Київщині виробники елітної чорної ікри 9 років порушують закон - Корупціонер в Україні
36350
Київська обласна прокуратура звернулася до Господарського суду з метою зобов’язати ПП «НВСП «Бестер» повернути самозахоплену частину Канівського водосховища у с. Трипілля Київської області. Саме там компанія виготовляє коштовну чорну ікру, яку потім постачає до елітних магазинів та ресторанів України.

Як стало відомо, 26 липня 2021 року Господарським судом Київської області ухвалено відкрити провадження у справі щодо ПП «НВСП «Бестер», а саме зобовязати повернути частину водного обєкта. Підготовче засідання має відбутись 21 вересня об 10:00.

Що передувало?

Компанія-виробник чорної ікри позиціонує себе, як суб’єкт аквакультури (прісноводне рибництво). Суб’єктом аквакультури може бути користувач за дотриманням такої обов’язкової умови – отримання водного об’єкта у користування (оренда або приватна власність). Згідно з приписом Закону України «Про аквакультуру» (ст. 14) рибогосподарський водний об’єкт для цілей аквакультури надається у користування на умовах оренди юридичній або фізичній особі відповідно до Водного кодексу України.

Про що дізналися органи прокуратури?

Зокрема, як стало відомо, Київська облдержадміністрація у період з 2005 року по теперішній час не видавала розпорядження про надання підприємству в оренду частини рибогосподарського водного об’єкта на території Київської області.

Не приймала таких рішень й Обухівська районна державна адміністрація.

За інформацією Головного управління ДПС у Київській області ПП «НВСП «Бестер» перебуває на податковому обліку, як платник податків за основним місцем обліку в Обухівській ОДПІ ГУ ДПС у Київській області та відсутній у переліку діючих договорів оренди. Крім цього, ПП «НВСП «Бестер» не подає до контролюючого органу податкові декларації  з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Крім того, у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно за ПП «НВСП «Бестер» речові права на земельну ділянку, на поверхні якої зосереджуються води Канівського водосховища на території Трипільської сільської ради, не зареєстровані.

Вказане також підтверджується інформацією Головного управління Держгеокадастру у Київській області від 30.04.2021 №10-10-0.221-4656/2-21.

Отже, виходить, що виробник елітної продукції ПП «НВСП «Бестер» протягом 2012-2021 років використовує водні ресурси держави для цілей здійснення рибного господарства, не маючи для цього жодних правових підстав.

Довідково:

17 березня 2021 року під головуванням Генерального прокурора Ірини Венедіктової відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів з питань додержання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища та протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля.

«Посилення боротьби з правопорушеннями у сфері охорони довкілля має бути одним з основних пріоритетів кримінальної політики», – про це Президент України Володимир Зеленський наголосив у відеозверненні, записаному для спільної наради.

Крім того, минулого місяця Всесвітнім фондом природи (WWF) досліджено незаконну торгівлю продукцією з осетрових. Результати демонструють факт торгівлі осетрами в країні та надають докази масштабу браконьєрства і незаконну торгівлю, у тому числі, виловленими дикими осетровими. Тож звіт також містить рекомендації щодо заходів з припинення браконьєрства та незаконного обігу продукції з осетрових.

Зазначимо, чорна ікра є одним із найдорожчих харчових продуктів. Далеко не кожна людина може дозволити собі перекусити елітним кав’яром. Вартість 100 грамів таких ласощів стартує від 2 тисяч гривень. Чорна ікра є продуктом, який отримується з вкрай рідкісних осетрових риб. В Україні усі види осетрових – стерлядь, білуга, російський осетр та інші – занесені до Червоної книги.


#КиївськаОбласнаПрокуратура #ГосподарськийСудКиївськоїОбласті #НВСПБестер #КанівськеВодосховище #Трипілля #корупці
Поділиться в соціальних мережах: