Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

Ще одному високопосадовцю з МОУ за придбання неякісних бронежилетів для ЗСУ повідомлено про підозру

Ще одному високопосадовцю з  МОУ за придбання неякісних бронежилетів для ЗСУ повідомлено про підозру - Корупціонер в Україні
19940
Справа з придбання неякісних бронежилетів має продовження. ДБР (теруправління у місті Києві) повідомило про підозру генерал-лейтенанту – колишньому заступнику Міністра оборони України (МОУ). Прізвище колишнього заступника міністра оборони, якому вручили підозру, в ДБР не розкривають, але з джерел ТСН у правоохоронних органах, йдеться про генерала-лейтенанта Олега Шевчука.

Слідство було встановлено, що працівники Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення ЗСУ з квітня по червень 2019 року здійснили закупівлю та прийом індивідуального спорядження. Зокрема, 11 тис. бронежилетів «Корсар М3с 1-4», які не здатні захистити військовослужбовців від поразок вогнепальною зброєю. Вартість укладеного договору – 176 млн грн.

За цей час було проведено 43 обшуки у Головному управлінні ЗСУ, в кабінеті заступника МОУ, складах речового майна ЗСУ в Хмельницькій, Одеській, Харківській, Вінницькій областях та місті Києві, та підприємствах-постачальниках (виробниках);  було вилучено 11 000 бронежилетів для того, щоб запобігти видачі їх військовослужбовцям; проведені випробування з дотриманням усіх правил та встановлено, що захисні властивості бронежилетів не відповідають заявленим виробником 1-4 класам захисту; за результатами судових експертиз встановлено, що більше 70% бронежилетів вартістю 41,6 млн грн прострілюються тими видами зброї, від якої повинні захищати.

Ще у квітні 2018 року звинувачений заступник МОУ не зупинив прийом бронежилетів достовірно знаючи, що за умови намокання (дощування) у бронежилетах змінюється молекулярна структура «кевлару» і він втрачає свої куленепробивні властивості, через що вони не витримують постріл навіть з пістолету Макарова по першому класу захисту. Окрім цього, через комплектування частини бронежилетів бронеплитами неналежної якості бронежилети четвертого класу захисту прострілюються гвинтівкою та автоматом. Також, через неналежну форму бронеплит, які мають гострі кути, при падінні була загроза отримати поранення.

Незважаючи на це підозрюваний використовуючи свої повноваження, змусив своїх підлеглих, які доповідали про вказані недоліки бронежилетів, прискорити їх прийом, внаслідок чого державі спричинено 42 млн. грн збитків.

Йому інкримінують умисне невиконанні військовою службовою особою дій, які вона за своїми службовими обов'язками повинна була виконати, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 2 ст. 28 та ч. 3 ст. 426 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 7 років. Загалом, повідомлено про підозри 8 фігурантам кримінального провадження, серед яких два генерали та засновник підприємства-виробника бронежилетів, який лобіював через заступника МОУ інтереси свого підприємства. Згадані посадовці створили умови уразливості особового складу ЗСУ під час виконання бойових завдань, в тому числі в зоні проведення ООС на сході України.

Добре, що справа все ж просувається та наші захисники не отримають браковані бронежилети. Але стаття за якою його звинувачують не відповідає реаліям. Так офіційно державці не визнають війну з РФ, тому й звинувачення, на нашу думку, дуже пом’якшене, особливо для військових. Корупція під час військових дій це ЗРАДА батьківщині й судити їх за це необхідно за держзраду (ст. 111 КК України) і збитки необхідно рахувати «в життях» наших захисників, які могли б стати жертвами злочинного умислу корупціонерів.

#ДБР #МОУ #ЗСУ #ОлегШевчук
Поділиться в соціальних мережах: