Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

«Цирк» переїхав… до суду

«Цирк» переїхав… до суду - Корупціонер в Україні
22970
Звичне явище бачити некоректну поведінку народних обранців під куполом Верховної ради, але щоб таке витворяли захисники закону – адвокати, це вочевидь в перше. 16 липня під час засідання Вищого антикорупційного суду по кримінальній справі, за якою були обвинувачені 8 осіб, які в незаконний спосіб заволоділи коштами ДП «НАЕК «Енергоатом» та ДП «Східний ГЗК», захисники звинувачених у злочині виявили «неповагу» до суду. Неповага чи знущання з судової системи, ви можете вирішити самі переглянувши хід засідання.

За версією суду стороною захисту вчинено неприпустимі дії, що спотворюють уявлення не тільки про судовий процес, але й про призначення захисника, його завдання і мету у кримінальному провадженні.

Коротко, що відбувалось. Не маючи аргументів проти обвинувачення (пред’явлених доказів) адвокати вдались до затягування розгляду шляхом заявлення відводу всім суддям, які призначені розглядати справу, та викладались доводи щодо незгоди із судовими рішеннями. Звинувачення та зневага до всієї колегії суддів та окремо головуючого судді мали показове висловлення «образ», цим самим скласти враження про «некомпетентність» суддів та самого суду щоб у подальшому звинуватити в «необ’єктивності та упередженості» винесеного рішення.

А після відмови задовольнити відвід суддів, один з обвинувачених повторно заявив про відвід. Зрозуміло, що затягування лише на руку звинуваченим. Ми маємо багато прикладів, коли посадовці та навіть судді після відкриття на них кримінальних справ продовжували свою діяльність на своїх посадах. Лише після вироку суду може бути припинена їх злочинна діяльність, тому й намагаються у різний спосіб затягувати процес розгляду справи.

У подальшому, попри встановлений порядок судового розгляду, адвокати свідомо порушували порядок у залі судового засідання здіймаючи галас, не підкоряючись законним зауваженням судді, ігноруючи ці зауваження, цим самим фактично зривали судове засідання. Галас в залі суду, самовільні невдоволені вигуки, зауваження спрямовані на присутніх, прокурора та суддів. Ця картина саме нагадує поведінку народних обранців. Країна має знати своїх «героїв»: Бойко Петро Анатолійович, Черезова Тетяна Олександрівна, Надточиєва Анна Петрівна, Крамаренко Євгеній Віталійович та Палагицька Ганна Сергіївна. Звісно оцінку таким діям під час судового засідання мають надати відповідні кваліфікаційно-дисциплінарні комісії. В Україні рішення про покарання адвокатів приймаються іншими адвокатами, зрозуміло ми не ставимо під сумнів фах і чесність адвокатського загалу, але маємо не поодинокі випадки, м’яко кажучи, некоректної поведінки окремих адвокатів. Проте ці випадки не оцінювались належним чином.

Громадяни вірять у їх високу правосвідомість і відданість завданням і меті функціонування адвокатури. Гроші не повинні впливати на поведінку захисників чи прокурорів, є професійна етика поведінки адвокатів. Вони повинні лише своїми знаннями доводити необґрунтованість обвинувачень.  Необхідно щоб юристи з будь якої галузі української юриспруденції керувались лише законом. Звичайно є негативний погляд простих громадян на суддівську систему, яка довгий час слугувала лише «обраним», але прийшов час міняти й систему, й погляди. Це ще один привід реформувати судову систему разом з сторонами обвинувачення та захисту. Може досить шукати правди в судах за кордоном.

#ВАКС #Енергоатом #СхіднийГЗК
Поділиться в соціальних мережах: