Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Статті

10 скасованих тендерів або як керівництво Одеського медіну планувало витратити понад 70 млн гривень

Корупціонер в Україні всеукраїнський журнал
38390
У серпні цього року Одеський національний медичний університет одночасно відмінив 10 великих торгів. Дані про це містяться на порталі публічних закупівель ProZorro. Усі тендери були оголошені наприкінці червня – на початку липня. Причина скасування зазначена стандартна: «відсутність подальшої потреби в закупівлі на даний час». Як стало відомо пізніше, саме в цей час в.о. ректора медуніверситету Костянтин Аймедов створив комісію з перевірки тендерів, які проводив заклад вищої освіти і заблокував перерахування більше 70 мільйонів гривень за уже підписаними договорами.
 
Взагалі, масштабні тендери для медичного університету останнім часом – не новина. Минулого року, наприклад, заклад 80 разів оголошував аукціони на закупівлю обладнання для операцій та навчання, а також послуг з ремонту вартістю більше одного мільйона кожен. Від початку 2018 року на порталі публічних закупівель вже міститься більше 50 лотів, кожен з яких, - дорожче від одного мільйона гривень. Серед них і 10, що були скасовані у розпал скандалу зі звільненням ректора Валерія Запорожана.
 

 
 Хірургічне обладнання та інструментарій ОНМУ на 6,6 млн гривень збиралися поставити ТОВ «Медінтекс» та ТОВ «АВІДАН»
 
4,2 млн на поставці мікротома та кріостат-мікротома планували отримати ТОВ «ГЛОБАЛ БІО-МАРКЕТИНГ ГРУП», ТОВ СВІТМЕД та ТОВ АЛТ Україна Лтд – торги скасували до того, як було об’явлено переможця.
 
Операційний стіл вартістю 1,3 млн гривень зголосилося поставити ТОВ Сервісмед. Воно ж виграло пізніше скасований тендер на поставку медичних меблів за 4,2 млн гривень, а згодом аналогічний на 5,9 млн гривень. Зазначимо, що за останні три роки ця фірма перемогла в усіх оголошених Одеським медуніверситетом тендерах, у яких брала участь. Таких було 11 (на меблі та операційні світильники) загальною вартістю більше 40 мн гривень.
 
ТОВ Медінтекс перемогло в тендері на придбання хірургічних апаратів та інструментів. Ціна лоту – 14,7 млн.
Загалом ТОВ Медінтекс фігурувало у трьох зі скасованих торгів, проте уже встигло укласти договір з в.о. ректора Аймедовим на поставку обладнання вартістю 7,3 млн гривень. А загалом за три останні роки це ТОВ перемогло у 9 оголошених вишем аукціонах з 12, у яких брало участь, та отримало замовлення на різноманітне обладнання на загальну суму 80 млн гривень.
 
Стерилізатори, монітори, парогенератори та насоси мало б поставити університету ТОВ «ГЛОБАЛМЕДГРУП» за 6,2 млн. Фірма у 2015 році фігурувала у кримінальному провадженні з приводу завищення ціни на томограф для дніпропетровської «Бази спеціального медичного постачання». Цей тендер приніс «Глобалмедгруп» 34,8 млн гривень, хоча в цьому ж році на аналогічних торгах в Житомирській області такий самий апарат ця ж фірма пропонувала на 5 млн дешевше. Це і обурило громадськість.
 
Цифрову систему рентгеноскопічного типу С-дуга мало б поставити за 12,2 млн гривень ТОВ «Медгарант». На рахунку цієї фірми, крім скасованого, ще 9 торгів, де замовником виступав одеський виш. З них у трьох «Медгарант» переміг, отримавши замовлення на поставку устаткування вартістю близько 30 млн гривень. Цікаво, що за півтора місяці до скасування тендеру на закупівлю цифрової системи рентгеноскопічного типу ТОВ «Медгарант» виграє аналогічний аукціон на поставку такої ж системи тому самому ОНМУ, тільки за 14,1 млн гривень.
 
Мікроскопи за 7,2 млн гривень в ОНМУ мало б поставити ТОВ «ОРТОІМПЕКС», яке раніше також укладало угоди на поставки обладнання до університету, але всього лише дві – трохи більше ніж на 3 млн гривень. Проте цікава ця компанія іншим. У червні 2017 року вона стала фігурантом кримінальної справи, відкритої за фактом розтрати бюджетних коштів посадовими особами Луганського обласного центру боротьби зі СНІДом. Тоді слідство встановило, що вартість закупленого Центром обладнання була завищена в кілька разів, а журналісти з’ясували, що кінцевий бенефіціар фірми (Юрій Василенко) є засновником ще двох – ПП «Донмед» та ТОВ «Техмедкардіо». І остання з них також виграла один зі скасованих тендерів – на поставку устаткування вартістю в 9 млн гривень.
 
До речі, «Медгарант» і «ОРТОІМПЕКС» (а разом з ними ще одна фірма Васильченка – ПП «Донмед»), за даними журналістів, входять до зони впливу бізнес-імперії Тетяни Бахтеєвої та братів Володимира і Германа Фісталів. За різними оцінками, під їхнім контролем, як вже неодноразово з’ясовували повідомляли представники ЗМІ та громадськості, знаходиться більша частина українського ринку медичного обладнання та витратних матеріалів.
 
Велика кількість тендерів із високою вартістю, фірми-учасники торгів з сумнівною репутацією, завищені ціни обладнання, що закуповується, і, взагалі, доцільності – це те, що в останні два роки особливо непокоїть небайдужих одеситів. Історія закупівель головного медичного вишу Одещини хрестоматійно ілюструє масштабне, і не завжди доцільне, переоснащення, перш за все, університетської клініки. І це при тому, що повсякчас з’являються повідомлення від викладачів та студентів закладу про розруху, яка панує у виші: незадовільний стан гуртожитків, навчальних та спортивного корпусів, навчальних аудиторій, застарілу (ще радянську) матеріально-технічну базу багатьох кафедр тощо. Все це, на фоні одіозного стилю життя роками незмінного ректора В. Запорожана, залишає купу запитань без відповідей.
 
***
 
ГО «Офіс Регіонального Розвитку»
Поділиться в соціальних мережах: