Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Статті

Реформа Укрспирту - план легалізації спиртової мафії

Реформа Укрспирту - план легалізації спиртової мафії - Корупціонер в Україні
90840
У серпні 2020 року була затверджена Програма реформування та розвитку спиртової галузі на 2020-2023 роки, яка передбачала демонополізації ринку та приватизацію Державного підприємства «Укрспирт».
На той час в Уряді наголошували що приватизація та детінізація спиртової галузі України - це одне з ключових завдань, щоб зробити цю галузь конкурентною та ефективною, забезпечити рівні і прозорі умови виробництва, а як результат - збільшення надходжень до бюджету, робочі місця, зростання доходів працівників. Підготовку к приватизації Уряд доручив Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (Мінекономіки) та Фонду державного майна України (ФДМУ).
Перший завод показово ФДМУ продав Немірівський МПД (місце провадження діяльності та зберігання спирту) торговій марці Nemiroff за 55,08 млн. грн., ще у жовтні 2020 року.
У жовтні проводиться конкурс по приватизації Артемівського МПД у якому приймають участь дві компанії ТОВ «БОРКИ СОЛАР» та ТОВ «АЕС СОЛАР» з одними бенефіціарами та власниками. Перемогу отримує ТОВ «АЕС СОЛАР», запропонувавши 50 млн. грн.. Але на сайті thetender.com.ua, інформація свідчить про дискваліфікацію ТОВ «АЕС СОЛАР» та перемогу ТОВ «БОРКИ СОЛАР» з кінцевою пропозицією у 30 млн. 300 тис. грн. Обидві компанії належать Костянтину Валіулліну президенту футбольного клубу «Металіст».
Наступний приватизують Лопатинський МПД, перемагає ТОВ «Офіс інвестицій» з пропозицією у 50 млн. грн. засноване роком раніше з статутним капіталом 10 тис. грн.. У подальшому підприємство змінює назву на ТОВ «СПИРТОВИЙ ЗАВОД «ЛОПАТИН».
У листопаді перемогу у торгах по Козлівському МПД отримала ТОВ «Бізнес-Ініціативи» запропонував за підприємство 59 млн грн., хіба що товариство було утворена на початку 2020 року але все ж зі статутним капіталом 10 млн грн.
Далі у грудні з перевагою у 100 грн. над іншими учасниками аукціону за 48 млн і 100 грн. перемогу у приватизації Воютицького МПД отримує ТОВ «Сучасна комерційна нерухомість», заснована 06.02.2020 з статутним капіталом 50000 грн.
У тому-ж грудні Вишняківський МПД приватизує за рекордні 234 млн. грн. ТОВ «РесурсПромЗахід», створене на швидку руку 19.08.2020 зі статутним капіталом 700000 грн., але щось пішло не так і цей МПД виставлявся на приватизаційний аукціон ще ні раз. У сухому остатку Вишняківський МПД у жовтні цього року продали за 16 млн. грн.
Цей перелік можна продовжувати і надалі, але зупинимося на самому ДП «Укрспирт» та подивимося на його економічні показники.
Як ми бачимо показники чистого прибутку за десять останніх років так і не перевищили відмітку у 100 млн. грн. І це нещодавно ще підприємство монополіст у одній із самих найприбутковіших галузях економіки - спиртовий.
Натомість мабуть всі знають, що у нас в країні дуже добре налагоджено тіньовий бізнес з виробництва спирту. По різним оцінкам тіньовий дохід з спиртової галузі складає близько 2,5 млн. доларів на місяць, а це приблизно 800 млн. гривень у рік.
На території України здійснюють діяльність 80 заводів з виготовлення спирту, управління якими до недавнього часу здійснювалось через ДП «Укрспирт», керівником якого на сьогодні є Сергій Блескун.
Багато кому вже довгий час відомо, що деякі посадовці з керівництва ДП «Укрспирт» координують діяльність підприємств спиртової галузі на місцях з наданням відповідних вказівок щодо тіньового обігу з виготовлення та реалізації спирту, а також розтрати коштів держпідприємства.
Про тісні зв’язки у всі часи керівників ДП «Укрспирт» з кримінальними угрупованнями, як на приклад так звана група «Льошиків» та їх куратора генерала СБУ Василя Пісного, ЗМІ розповідали дуже багато, тому повторюватися ми не будемо.
Як відомо з офіційних джерел, таких як Мінекономіки, ФДМУ та інших, ряд державних підприємств спиртової галузі, які мали увійти до складу ДП «Укрспирт», довгий час знаходились у стадії ліквідації. Щоб за безцінь отримати виробничі потужності для виробництва необлікованого спирту, куратори ліквідованих державних підприємств разом з арбітражними керуючими робили все щоб унеможливить раціональне управління, задля погашення заборгованості і переходу до Держпідприємства.
По окремій інформації деякі підприємства, як Попівський експерементальний завод у Сумській області та ДП «Юрковецький спиртовий завод» у Вінницькій області які виробляли омивачі, також були задіяні у схемах виготовлення спирту, який міг нести загрозу життю та здоров’ю громадян.
Основною схемою розтрати коштів ДП «Укрспирт» завжди було придбання сировини для виготовлення спирту за завищеною вартістю, через підконтрольні керівництву Держпідприємства приватні компанії. А ревізори, які повинні виявляти зловживання у Держпідприємстві, завжди були підконтрольні та знаходяться на додатковій оплаті від кураторів підприємств на місцях, що надає можливість виготовляти необліковану продукцію.
Щоб підтвердити чи спростувати цю інформацію ми звернулися з відповідними запитами до Мінекономіки та ФДМУ, щодо проведення тендерів ДП «Укрспирт», з придбання сировини (зерна) для виготовлення спирту в період з 2018-2021 роки. А для перевірки зупинилися на підприємствах начебто підконтрольних кримінальній групі «Льошиків», а саме 10 підприємств спиртової галузі: ДП «Бджільницький спиртовий завод», ДП «Юрковецький спиртовий завод», «Підгайчинське МПД», ДП «Угерський спиртовий завод», ДП «Зірненський спиртовий завод» (керівник: Літвиненко Сергій Анатолійович – переможець від партії слуга народу по 156 округу), «Новоборовицьке МПД), ДП «Холминський спиртовий завод», «Дубов’язівське МПД», «Козлівське МПД» та Косарське МПД».
Як і передбачалося, ФДМУ відмовив у наданні запитуваної інформації посилаючись на тещо відповідно до його компетенції передбаченої законодавством, він не володіє і не зобов’язаний володіти інформацією, щодо якої зроблено запит.
А от Мінекономіки перенаправило запит безпосередньо до ДП «Укрспирт». Не з першого разу, але ми отримали відповідь. Несподіванкою відповідь не стала, а тільки підтвердила попередню інформацію. Так заступник директора Держпідприємства Ігор Кучеренко повідомив, що за запитуваний період підприємство розміщувало в електронній системі публічних закупівель оголошення про проведення тендеру із закупівлі зернових культур. Але оголошені тендери не відбулися, з причин відсутності пропозицій з боку постачальників зернових культур.
Отже з метою недопущення зупинення робочого процесу було укладено договори з постачальниками зернових культур за результатами моніторингу цін. Також зазначено, що договори завжди укладалися з контрагентами, які пропонували найнижчу ціну на сировину та мали можливість забезпечити безперебійне постачання.
Як ми бачимо з відповіді ДП «Укрспирт», протягом майже чотирьох років Держпідприємство немало пропозицій від постачальників сировини, тому були вимушені робити закупівлі без проведення тендерів.
Щодо зловживань під час придбання сировини ДП «Укрспирт» все зрозуміло.
Як ми знаємо, після виготовлення спирт потрапляє до заводів, які в подальшому виготовляють з нього здебільше горілку, яка далі потрапляє на полиці магазинів. Але, також як офіційний спирт потрапляє до горілчаних заводів, до них також потрапляє і тіньовий спирт. Для запобігання виробництва алкогольної продукції з тіньового спирту у державі існує система обліку виготовлення спирту та подальшого виготовлення алкогольної продукції і це система з використанням марок акцизного податку. А ще весь цей процес та обіг марок акцизного податку контролює Департамент контролю за підакцизними товарами ДПС, як результат реорганізації Департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ДПС у травні 2020 року.
На даний час обов’язки директора Департаменту контролю за підакцизними товарами ДПС виконує Ігор Сінгаєвський. Відносно цього держслужбовця та його діяльність, на початку цього року вже розповідали колеги-журналісти на Інформаційному порталі СТОПКОР.
Так як цю тему наш журнал почав вивчати ще у 2019 році, відповідно у літку 2020 року ми зробили журналістський запит до ДПС України, відносно проведення конкурсів в грудні 2019 року та на початку 2020 року, щодо зайняття керівних посад у Департаменті контролю за підакцизними товарами. У відповіді нам було повідомлено, що конкурси на зайняття керівних посад у Департаменті контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів та Департаменті контролю за підакцизними товарами не оголошувались і не проводились. Директором Департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів у грудні 2019 року приказом було призначено Романа Гнатюка.
Про Романа Гнатюка та його досягнення на початку 2020 року журналісти розповіли на сторінках інтернет видання КОМЕНТАРІ, у статті «Головний збирач акцизів Роман Гнатюк: в яких скандалах замішаний чиновник».
Робимо висновок, що призначення на керівні посади підрозділів які контролюють обіг підакцизних товарів, здійснювався без проведення конкурсів, а самі призначенці мають імідж хабарників та корупціонерів. Тому отриманій інформації, щодо використання підроблених марок акцизного податку та тих які по документах повинні були бути знищені, можна довіряти.
Доречи потрібно також зазначити що в Україні діє Асоціація «Укрводка» котру очолює Володимир Остапюк, котра за отриманою інформацією лобіює інтереси певних груп у державних установах і організаціях та суттєво деформує реальний стан галузі на користь своїх покровителів.
Наприкінці 2019 року за нашою заявою у ДБР було відкрито кримінальну справу, щодо зловживань службовим становищем посадовими особами ДП «Укрспирт» за ч.5 ст.191 ККУ.
Але у квітні цього року слідчий ДБР Дмитро Литвиненко, закрив справу за ч.1 ст.284 КПК України, а саме за відсутністю події кримінального правопорушення.
Тому на сьогодні, виготовлення необлікованої горілки здійснюється у значних обсягах. За інформацією котру ми маємо, цей показник сягає 18 млн пляшок на місяць. Навіть зміна влади в країни ніяким чином не позначилась на незаконній діяльності окремих підприємств спиртової галузі.
Як ми бачимо галузь виробництва спирту та його подальша переробка повністю корумпована та підконтрольна високопосадовцям, які лобіюють та прикривають певні інтереси. Тому реформа, а саме приватизація ДП «Укрспирт», є не що як схема легалізації діяльності спиртової мафії.

#Мінекономіки #ФДМУ #Укрспирт #реформаспиртовоїгалузі #приватизація #корупція #Минэкономики #ФГИУ #Укрспирт #реформаспиртовойотрасли #приватизация #коррупция

AlertsSich

Поділиться в соціальних мережах: