Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Статті

Чи стане громадянин джерелом влади залежить від кожного з нас

Корупціонер в Україні всеукраїнський журнал
74200

Конституція України кожному громадянину надала право бути джерелом влади в державі та право брати участь в управлінні державними справами. Для того, щоб ці права реалізувати потрібно бажання та запити громадянина на публічну інформацію, через звернення громадян та через участь у формуванні державної регуляторної політики.

Дуже часто ми є свідками великої кількості нарікань громадян на прийняті закони, але в багатьох випадках ми самі стали причиною прийняття «поганих» законів, тому що не приймали активну участь у громадському обговоренні проектів законів.

Я хочу нагадати читачу, що законодавством про державну регуляторну політику передбачено обов’язковість громадського обговорення кожного проекту нормативного акту, яке проводиться на веб-сайті державного органу влади, який є ініціатором прийняття цього проекту. Кожний громадянин має можливість надати свої зауваження та пропозиції до проекту нормативного, які повинен розглянути державний орган влади та надати відповідь про врахування цих поправок або вмотивовану відмову. І після проведення громадського обговорення державний орган влади оприлюднює звіт про проведення громадського обговорення, в якому обов’язково зазначає кількість поданих зауважень та пропозицій та результати розгляду їх.

Враховуючи особистий досвід, хочу Вас проінформувати, що в громадському обговоренні такого важливого для кожного з нас проекту закону «Про приватизацію державного майна» з 27 березня 2017 року по 27 квітня 2017 року зауваження та пропозиції надали лише 4 громадянина про що свідчить звіт ФДМУ та, не зважаючи на це, було внесено біля п’ятдесяти  правок до проекту закону.

Тепер відчуйте цей жах, що по законопроекту, який стосується нашого державного майна, 20 відсотків ВВП, де налічується більше півтора мільйона робочих місць та де сама велика корупція, в громадському обговоренні прийняло участь чотири громадянина на всю країну!!!

Тому зараз Громадська рада при ФДМУ пропонує прийняти участь у громадському обговоренні 64 проектів нормативних актів, без яких не буде працювати Закон України «Про приватизацію державного і комунального майна». Громадська рада у своїх об’явах про громадські обговорення розміщує  банер «Здійснюємо реформи змінюємо Україну» для того, щоб Вам було легко знайти ці об’яви.

Ще раз наголошую, що ці 64 проекти нормативних актів складуть правила для проведення приватизації, для продажу нашого державного та комунального майна та від них буде залежати знищення корупції в цих процесах, неможливість продажу за безцінь державного та комунального майна «своїм» людям. І це все залежить від кожного громадянина та його участі в громадському обговоренні 64 проектів  нормативних актів.

Як це зробити. Зразу зазначу –  нічого складного немає. Заходьте на веб-сайт ФДМУ на панельку «Громадська платформа» та переходьте на сторінку «Електроні консультації з громадськістю» (посилання:  ТУТ). На цій сторінці оприлюднено перелік проектів нормативних актів для обговорення. Починайте з дати 07.03.2018 року (на сторінці вона зазначена так: 2018-03-07). Далі тиснете на назву проекту та відкриваєте проект нормативного акту, пояснювальну записку та інші зазначені документи. Далі треба опрацювати ці документи та розділ  Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна», якого стосується цей проект (посилання на закон: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2269-19/page), робіть свої висновки та через «Залишити коментар» (треба натиснути та оформити надану форму) надавайте свої пропозиції та зауваження. Також це можливо зробити окремими зверненнями громадян до ФДМУ відповідно до вимог закону України «Про звернення громадян». Громадське обговорення проводиться на протязі місяця, після чого вам повинні надати відповідь про урахування Ваших зауважень та пропозицій та оприлюднити звіт про проведення громадського обговорення, в якому будуть зазначені і ваші зауваження та пропозиції.

Всі ми повинні розуміти, що чиновники пишуть проекти нормативних актів «під себе» і тільки від кожного з нас залежить наскільки ми їм дозволимо це робити.

Дуже просто писати у фейсбуці різні гнівні пости, натомість кожний свідомий громадянин повинен приймати активну участь в громадському обговоренні проектів законів та нормативних актів у тій сфері, на якій він розуміється.

Кожний з нас повинен зрозуміти, що нам надані величезні права в управлінні державними справами та по контролю діяльності посадовців та державних (комунальних) органів влади, але для цього треба трішечки попрацювати: почитати діючий закон, проект закону чи нормативний акт, знайти хибні місця і речення у проекті та надати свої зауваження та пропозиції.

Тому, коли приймається «хибний» закон задайте собі питання, а що я зробив для виправлення та внесення змін до цього закону.

Зараз закладаються правила приватизації та продажу державного та комунального майна і це стосується заможності Держави, громади та кожного громадянина.

Качур Д. М. член Громадської ради при ФДМУексперт з питань приватизації        

Поділиться в соціальних мережах: