Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Статті

«Головний по державному майну» В.Трубаров отримав негативну оцінку ефективності управління державними підприємствами

Головний по державному майну - Корупціонер в Україні
48380
Необхідно всім зрозуміти – приватизація та діяльність державних підприємств стосується кожного громадянина.
По результатах єдиного моніторингу ефективності управління об’єктами державної власності, Фонд державного майна України (ФДМУ) за 9 місяців 2018 року отримав оцінку ефективності управління – “НЕГАТИВНО”. Весь тягар відповідальності лежить на плечах голови ФДМУ. Тож це шановний в.о. Голови Фонду державного майна України пан В. Трубаров отримав негативну оцінку ефективності управління державними підприємствами. Відповідальним за проведення моніторингу є Мінекономрозвитку.

З оцінкою “негативно” ФДМУ, на чолі з Віталієм Трубаровим, як взірець серед державних органів влади, готує до приватизації державні підприємства а також управляє ними. Дивує, що такий стан справ цілком влаштовує Прем’єр-міністра В. Гройсмана та Спеціальну контрольну комісію Верховної Ради України з питань приватизації на чолі з І. Лапіним.



Про що свідчить та по яких показниках визначена негативною оцінка ефективності управління ФДМУ
Детальну інформацію про управління органами влади державними підприємствами ви можете знайти на сайті Мінекономрозвитку. Зокрема там опубліковані дані за 9 місяців 2017 року (тобто це період до призначення В.Трубарова в.о. Голови ФДМУ, яке відбулось 12 вересня 2017 року), а також представлені дані за 2017 рік та 9 місяців 2018 року, що надає можливість порівняти їх та побачити в ретроспективі. Автор обгрунтовує свої висновки даними саме з цих офіційних джерел.

ФДМУ не керує більше ніж двома третинами своїх підприємств ?
До сфери управління ФДМУ належить 176 підприємств, з яких тільки 26 є прибутковими. По 55 державним підприємствам ФДМУ взагалі не надав інформацію до Мінекономрозвитку. Іншими словами, ФДМУ, завдяки своїй “наполегливій роботі” досяг стану, коли лише 14 відсотків підпорядкованих підприємств нормально працюють, більше половини (55 відсотків) підприємств приносять нам збитки замість прибутків, а ще третиною (31 відсоток) підприємств ФДМУ взагалі не керує і навіть не має даних щодо їх стану. Це відповідь на питання кого та як ФДМУ «призначає» керівниками державних підприємств.

Фінансовий результат діяльності ФДМУ



Як бачимо, до приходу В.Трубарова підприємства в сфері управління ФДМУ приносили нам 2,3 млрд. грн. прибутку. Збиток від діяльності цих державних підприємств під пильним наглядом ФДМУ за 9 місяців 2018 року склав -260 914 тис. грн ( МІНУС 261 млн. грн). Вам не здається фантастичним таке стрімке падіння прибутковості підприємств на 2,6 млрд.грн.?

Ідуть реформи ?
Може в цій галузі ідуть реформи, заперечите Ви? І всі фінансові потоки спрямовані на розширення, модернізацію та збільшення робочих місць, підвищення зарплат та інші соціальні ініціативи…?



Як бачимо, завдяки плідній організації ФДМУ, 5693 працівника змушені були піти з цих державних підприємств і таким чином були позбавлені можливості кормити свої родини та чесно сплачувати податки на користь держави, тобто на нашу користь.

Труд працівників став ефективнішим ?
Може труд працівників став ефективнішим і ті, хто лишився почали отримувати достойну оплату свого труда?



ІІ знову ні. Бачимо, що у 2017 році середня зарплата навіть впала і лише у 2018 році трохи “підросла”, але на 12,4 відсотка так і не дотягнула до рівня 2017 року. Також ми добре знаємо, що середня зарплата, це як “середня температура по палаті”. Рокфеллер отримує 5 мільярдів, я дві тисячі, от и виходить, що наша середня зарплата десь на рівні 2х мільярдів… Тому ми не можемо сказати у кого відбулось навіть таке мінімальне підвищення заробітної платні у працівників чи у керівництва, яке так плідно керує цими працівниками.

Держава вчасно розраховується зі своїми працівниками ?
Показовим є і постійне зростання заборгованості по зарплаті:



Як бачимо, державні підприємства, під плідним управлінням ФДМУ, заборгували своїм працівникам більше 194,6 млн. грн. і майже вдвічі збільшили цей показник за останній рік.

Підсумки діяльності Фонду державного майна України
Це яскраві показники діяльності ФДМУ на чолі з В. Трубаровим по управлінню державним майном, тобто нашим майном. Для того, щоб зрозуміти скільки майна ми громадяни України довірили ФДМУ, треба подивитися на загальну вартість активів цих підприємств яка складає 45,6 млрд. грн.

Як Ви зрозуміли, ми громадяни, через органи управління державою, надали в управління ФДМУ майна на загальну суму 46 млрд. грн та замість отримання коштів до бюджету у розмірі 75 % від прибутку, гідної зарплати працівникам, створення нових робочих місць, отримали від В. Трубарова збитки у сумі 261 млн. грн.

“Ноу-хау” від В. Трубарова
Через збитки та кредиторську заборгованість В. Трубаров покращує інвестиційну привабливість державних підприємств при приватизації. Сумно, що при оцінці майна для приватизації вартість майна буде зменшена на суму кредиторської заборгованості. Це означає, що при приватизації вартість майна буде зменшена ще на 34 млрд. грн.

Висновки
ФДМУ «докерувався» нашим майном – ні відрахувань до бюджету від прибутку та ще вартість майна при приватизації зменшиться на 34 млрд. грн. І при цьому, вся ця «чисельна армія» держслужбовців ФДМУ на чолі з В. Трубаровим, які давали присягу, отримували та отримують велику зарплатню за рахунок громадян!

Великі досягнення «реформаторів» по управлінню державним майном ми відчуваємо вже сьогодні. Малі надходження до бюджету від діяльності державних підприємств слугують одним із головних чинників збільшення боргів у Держави та у нас з Вами, але питання про відповідальність поки залишається відкритим.

Тому громадяни, слідкуйте за своїм державним майном та перебігом процесів приватизації, бо це не тільки розвиток держави та джерело інвестицій. Як вбачається це ще може бути джерелом боргів, які ми – громадяни і наші діти будемо змушені віддавати.

Тому треба контролювати дії влади, не давати їм можливості порушувати законодавство та права громадян, знати та боротися за свої конституційні права, за прозору приватизацію, за надходження до бюджету, боротися проти виникнення монополізації (олігархізації) та боротися проти свавілля чиновників.


Блог автора – постійна ссилка на статтю
Качур Д. М. , член Громадської ради при ФДМУ , експерт з питань приватизації 

Поділиться в соціальних мережах: