Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Статті

Офіційний сайт Одеської міської ради. Щоб ніхто нічого не знайшов

Офіційний сайт Одеської міської ради - Корупціонер в Україні
35430
Для чого створюються сайти органів місцевого самоврядування? Ми завжди думали, що головною метою є ознайомлення мешканців населеного пункту з діяльністю відповідного органу, рішеннями, які приймаються або планують прийматись, тощо. А після Революції гідності та антикорупційних реформ, офіційні сайти стали не просто корисними для місцевої влади у комунікаціях з виборцями та громадою, але і обов’язковими.
Проте, досить часто місцеві ради, порушуючи норми законів, не оприлюднюють всю необхідну інформацію. Наприклад, переглянувши сайт Одеської міської ради, пересічний громадянин навряд чи знайде всю необхідну і корисну для себе інформацію. Приклад типовий для багатьох українських міст, а з огляду на публічні звинувачення керівництва українського «Порто-франко» в корупції, варто дослідити його детальніше.
Отже, з естетичної точки зору сайт досить красивий. Проте, одразу кидається в очі те, що мова за замовчуванням на сайті – російська. Українська версія існує, однак вона актуальна лише для частини розділів сайту. Це пряме порушення українського мовного законодавства, зокрема Конституції. І це, на жаль, ще далеко не найбільше і не найголовніше порушення, яке ми виявили.
Пройдемось по найбільш важливим пунктам, яких нам конче не вистачає на сайті, і які там мали би бути.
  • Статут одеської територіальної громади. Документ, який по суті є головним для міста, можна сказати, його Конституцією. Так от, щоб знайти одеський Статут, треба витратити достатньо багато часу. І то, знайдеться він не через пошук на сайті, а через пошуковик Гугл. А хотілося б, щоб кожен одесит мав можливість швидко відкрити Статут і прочитати про ті процедури місцевої демократії, які гарантовані йому Законом, про те, як їх використати, чи про те, яким чином здійснюється бюджетна політика міста, розподіл комунального майна, тощо. Складається враження, що Одеська міська влада банально зацікавлена в тому, щоб громадяни не знали своїх прав.


 
  • Регламент міської ради. Це той документ, який встановлює перелік чітких і єдиноможливих правил для місцевих депутатів і міського голови. Саме ним вони зобов’язані послуговуватись в своїй роботі і саме в ньому мають бути прописані норми про оприлюднення проектів рішень, доступу громадян на сесії, право на виступ, тощо. Окрім того, у регламенті зазвичай зазначається все, що має бути оприлюдненим на сайті міської ради. А якщо для простого громадянина такий документ не доступний, якщо одесит не може прочитати, що, як і в які терміни повинні робити депутати, то і робити це зовсім не обов’язково. Зауважимо, що і Статут, і Регламент не мають суперечити Законодавству України. Однак, у Регламенті Одеської міської ради, всупереч ЗУ «Про доступ до публічної інформації», є можливість голосувати за проекти рішень, які не були завчасно оприлюднені за 20 робочих днів. Окрім того, в Регламенті не передбачене вільне відвідування громадянами сесійних засідань, засідань виконавчого комітету та депутатських комісій, що повністю суперечить чинному законодавству і стає приводом для незаконних дій не лише чиновників, але й одеських правоохоронців, які виливаються у силові протистояння та тілесні ушкодження.


 
  • На сайті міської ради відсутній розділ «електронні петиції». Також відсутнє посилання на ресурс, де оприлюднюються петиції і йде збір підписів. А така можливість, як виявляється, є. На сайті «Соціально активний громадянин» можна зареєструвати петицію, можна за неї проголосувати, але от розглянутою вона ймовірно не буде. Бо за два роки роботи ресурсу на ньому є лише одна петиція з відповіддю. Окрім того, при зборі підписів порушується Законодавство України, адже ніде в Законі «Про звернення громадян» не йде мова, що підписувати петицію до одеської міської ради не має права мешканець іншого населеного пункту. А на ресурсі такі голоси не зараховуються. Окрім того, можемо стверджувати, що Закон порушується ще в одному нюансі. Адже навіть та петиція, яка не зібрала достатньої кількості голосів на свою підтримку, має бути розглянута, як звичайне колективне звернення громадян і на неї має бути дана відповідь ініціаторам. Тож, висновок не втішний, інструмент електронних петицій в Одесі свідомо зробили непрацюючим.

  • Найважливіше питання для нас, як для громадських активістів – оприлюднення проектів рішень міської ради та виконавчого комітету. Згідно Закону кожне рішення перед тим, як бути винесеним на голосування, має бути оприлюдненим на офіційному сайті органу місцевого самоврядування не менше ніж 20 робочих днів. Що ж ми бачимо на сайті Одеської міської ради? Проекти , які виносились на сесію 12 грудня, були оприлюднені 10 грудня. Тобто у пересічного громадянина, журналіста, експерта чи громадського активіста банально не було часу ознайомитись з даним проектом рішення, внести свої пропозиції або ж заперечення чи будь-яким іншим чином вплинути на його прийняття. Наголошуємо на тому, що всі рішення, які були прийняті без дотримання вимог Закону, можуть бути оскаржені у Уповноваженого ВР з прав людини або в суді, і скасовані. Це означає, що міська рада свідомо чи ні закладає міну сповільненої дії, яка може вибухнути в будь-який момент. Нагадаємо, що відповідальними за неоприлюднення рішень і голосування без дотримання законодавства є міський голова та секретар міської ради.


 
  • Бюджет Одеси на 2019 рік. Основний фінансовий документ міста абсолютно нечитабельний і незрозумілий пересічному одеситу. Але мусимо відзначити, що це чи не єдиний з важливих документів, який дуже легко знайти. Адже на сайті є спеціальне посилання на нього. Було б значно краще, якби бюджет був візуалізований, тоді б кожен громадянин зміг знайти необхідні для нього статті витрат чи надходжень, подивитись, куди йдуть податки, порівняти видатки на різні галузі. Сьогодні ж ми констатуємо, що бюджет Одеси доступний і зрозумілий тільки невеликому колу спеціалістів та ентузіастів, які готові витратити години і дні на вивчення величезного документу.

  • Протоколи засідань сесії міської ради – документи, які мали б допомогти громадянам зрозуміти як і хто голосує за важливі для міста питання. Чи виконується законодавство про запобігання конфлікту інтересів? Які фракції голосували за суперечливі і відверто неправомірні рішення? Які ситуативні коаліції утворюються під час голосувань? Чиї картки голосують за відсутності власника? Це все ті питання, на які мали б давати відповіді протоколи засідань. Але ж ні, це не про ті протоколи, які оприлюднюються на сайті одеської міської ради. Це більше схоже на протоколи партійних зборів: «слухали, голосували, підтримали». А хто голосував – не ясно. Скільки голосів отримало те чи інше питання – не ясно. Протоколи з результатами голосувань повинні були б оприлюднюватись у той же день, коли відбувалось голосування. Наразі маємо пряме порушення ЗУ «Про доступ до публічної інформації» та «Про місцеве самоврядування».

  • Оприлюднення наборів даних комунальних підприємств. Ми вже писали про те, як керівництво комунальних підприємств порушує законодавство про запобігання конфлікту інтересів, преміюючи самих себе. Варто відмітити, що після виходу статті ми отримали дзвінки від фігурантів нашої статті, які вимагали «прибрати їх зі списку корупціонерів, оскільки їм так діяти дозволила міська рада». Але виявляється, що керівництво комунальних підприємств, спільно з міською радою, порушують ще одні вимоги чинного законодавства, які стосуються оприлюднення інформації. Так згідно діючих сьогодні норм має бути оприлюднений цілий список документів та інформації: це і Статут, і фінансова звітність починаючи з 2014 року, і висновки аудиторів, і плани закупівель, і формування винагороди керівника, і звіти керівника, і ще багато різної важливої інформації. Проте, переважна більшість КП міста Одеси не оприлюднюють такої інформації. Очевидно, це стане однією з наступних тем наших розслідувань та аналітики.

  • Профілі депутатів. Єдиним промінчиком світла на сайті Одеської міської ради є розділ з профілями депутатів. Він напрочуд зручний і повний. Тут можна знайти все, від біографії до звітів та декларацій. Тут можна записатись на прийом і дізнатись адресу приймальні. Цей розділ, власне, демонструє те, яким мав би бути весь сайт Одеської міської ради. А мав би він бути зрозумілим, простим в користуванні і доступним для кожного громадянина, який забажає зайти на нього і знайти те, що йому необхідно.


Тож, детально вивчивши сайт міської ради південної Пальміри, ми констатуємо, що він створений не для громадян, а для «галочки». Проте, чи має бути так? На нашу думку, категорично ні. Сподіваємось, що і цей наш матеріал не пройде повз увагу Одеської місцевої влади, і вони дослухаються до наших зауважень та пропозицій.
 
Ця публікація була створена за підтримки Європейського Союзу.
За зміст публікації відповідальна 
ГО «Офіс Регіонального Розвитку».
Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.
Дмитро Сінченко Олена Сінченко

 
Поділиться в соціальних мережах: