Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Статті

За ремонт школи вартістю майже в 100 000 000 візьметься фірма зі статутним капіталом в 100 гривень

Корупціонер в Україні всеукраїнський журнал
40570
Українським школярам не вистачає місць за партами. А все тому, що нові школи майже не будуються, старі ж часто закривають в результаті децентралізації, а дітей тим часом збільшується. Але в селі Маяки Одеської області проблему нестачі навчальних місць хочуть вирішити вже в цьому році - побудувавши новий шкільний корпус. І зробить це фірма зі статутним капіталом в 100 гривень за відсутністю відповідного досвіду виконання робіт для такого масштабу проектів.
Навесні 2018 Департамент фінансів Одеської ОДА оголосив тендер на реконструкцію і будівництво корпусу школи в селі Маяки Біляївського району Одеської області.

Перемогу здобуло приватне підприємство «Берег мрії», запропонувавши ціну яка була на 1,1 мільйона гривень менше очікуваної вартості лота. Підприємство погодилося розпочати виконання будівельних робіт за 95875000 гривень. Повна інформація про закупівлю міститься на порталі державних закупівель ProZorro (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-04-18-000437-b).

До речі, проектно-кошторисну документацію також виконувало «Берег мрії», отримавши за це раніше 700 000 гривен.
За інформацією проекту «Наші гроші» (http://nashigroshi.org/.../deputaty-perevely-na-prokladku-ko.../), деякі позиції будівельних матеріалів, додані до тендерної документації містять ціни, які іноді в два рази перевищують ринкові. Це наприклад: бетон, арматурна сталь і інші. Крім того, насторожує факт відсутності належного досвіду у приватного підприємства. І це при тому, що корпус, який повинен бути побудований, призначений для інклюзивного навчання дітей, передбачає здатність виконувати особливі інфраструктурні рішення.
За останні два роки підприємству «Берега мрії» вдалося перемогти в 20 тендерах (http://acm-ua.org/poshuk.php?poshuk=34904926), але жодного разу не було таких великих сум на ремонт або будівництво, як у випадку зі школою в с.Маяки. До цього, фірма розробляла проектно-кошторисну документацію для реконструкції дитсадка, ремонтувала пішохідну доріжку, санвузли, стадіон і елементи благоустрою на прибудинкових територіях максимум за 9000000 гривень. При цьому, з нуля зводив «Берег мрії» як би спортивний майданчик. Поки ж підприємству доведеться не тільки реконструювати стару будівлю, але і побудувати двоповерховий корпус за договором більш ніж 95000000 гривень. Тим часом, основний вид діяльності підприємства - монтаж систем водопостачання, опалення та кондиціонування повітря.

Відзначимо, що статутний капітал компанії складає всього лише 100 гривень.

І хоча створене підприємство було ще в 2007 році, регулярні перемоги в тендерах почалися тільки останнім часом. Найімовірніше, це пов'язано з призначенням у 2015 році нового керівника - Дмитра Кінського. Інформації про нього не так вже й багато у відкритому доступі. Відомо, що в той же 2015 го, він балотувався в депутати Южненської міськради від Аграрної партії.
Як ні парадоксально, у 2015 році відбулося ще два багатомільйонних тендери по школі у с.Маяки. Перший - на ремонт в сумі 25290000 гривень, другої - на прибудову до школи корпусу для навчання молодших класів - вартістю в 55900000 гривень. Роботи виконували дві фірми - відкрите акціонерне товариство «Южспецмонтаж» та ВАТ «Нептун», відповідно. І тоді журналісти проекту «Наші гроші» (http://nashigroshi.org/.../deputaty-oblrady-za-56-miljoniv-d.../) також знаходили в кошторисах перебільшення вартості будівельних матеріалів. На жаль, історія може повторитися і з новим виконавцем.
 
Цікавий і той факт, що з моменту підписання угоди, ТОВ «Берег мрії» спільно з Департаментом фінансів Одеської облдержадміністрації підписали вже три додаткові угоди. Зміст цих доповнень до договору полягає в тому, що з самого початку кошторисні призначення бюджету на 2018 становили всього 10 млн гривень. 10 липня, заплановано призначення бюджету вдалося збільшити до майже 82 мільйонів гривень. І о диво, 16 липня затверджено кошторисні призначення вже склали 95 млн 874 тис 983 грн. Можуть, коли хочуть!

Прес-центр ГО "Офіс Регіонального Розвитку"
Поділиться в соціальних мережах: