Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Статті

Захоплення державних підприємств в інтересах Сергія Тарути

Корупціонер в Україні всеукраїнський журнал
37150

У 2014 році Сергій Тарута вирішив прибрати державні підприємства, які належать Національній Академії аграрних наук України. Для цього він за підтримки своїх друзів у Партії регіонів , з використанням підприємств підконтрольних йому та заснованих кіпрськими офшорними компаніями «Маракортіо холдингз лімітед» та «Хасторіо Холдінгз лімітед» розробив схему захоплення підприємств.

Все почалось з того, що ТОВ «Квінтайр» вдалося через суд отримати право власності на зерно, яке знаходилось під арештом на території державного підприємства «Дослідне господарство «Борки» Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної Академії аграрних наук України», і вартість якого складає 2,29 млн. грн.

Про це йдеться у рішенні Господарського суду Харківської області від 2 червня 2015 року.

Суд встановив, що у лютому 2014 року між ТОВ «Квітайр» та ДП «Борки» був укладений договір на вирощування насіння. За договором, держпідприємство мало виростити насіння сільськогосподарських культур: ярий ячмінь «Вакула» супереліта» не менше 165,00 т; ярий ячмінь «Геліос» супереліта» не менше 300 т та овес «Саломон 2» репродукція» не менше 114 т. Крім того, фірма повинна була отримати зерновідходи ячменю у кількості 27, 88 тон.

Скільки грошей отримало ДП за послуги по вирощуванню насіння у судовому рішенні не вказано.

23 лютого 2015 року «Квінтайр» отримали повідомлення від виконавчої служби, що 17 листопада 2014 року накладено арешт на зернові, які належать фірмі. Під час судових слухань причина арешту не називалася, але було вказано, що вартість арештованого зерна складає 2,29 млн грн. Представник держпідприємства у суді визнав право власності «Квінтайру» на це зерно.

Суд зняв арешт на ці зернові та ще прийняв рішення стягнути з держпідприємства 45 тисяч грн. судових відшкодуваннь.

ТОВ «Квітайр» належить кіпрській «Хасторіо Холдінгз лімітед». Директором підприємства є Ігор Лісовський. За даними ЗМІ раніше Лісовський працював директором ТОВ «Торгова аграрна компанія», яка належить теж кіпріотській фірмі «Маракортіо холдингз лімітед», у якій спільна адреса з «Хасторіо».

ТОВ «Торгова аграрна компанія» спеціалізувалася на стягненні коштів через суд з державних підприємств, які відносяться до НАНУ.

ТОВ «Торгова аграрна компанія» відносять до групи компаній «Украгропром», яку асоціюють з екс-губернатором Донецької області Сергієм Тарутою. Один з засновників ТОВ «ТД «Украгропром» – «Мілтора Холдінгз Лімітед», знаходиться у тому ж будинку й на тому ж поверсі, що й «Хасторіо» та «Маракортіо».

Крім «Мілтора Холдінгз Лімітед» засновниками ТОВ «Торговий дім «Украгропром» є ТОВ «Ейджджи Агро Менеджемент», а також Сергій Коржов і Олександр Пилипенко, екс-віце-президент корпорації «ІСД». Пилипенко разом із Сергієм Тарутою є співзасновниками Благодійного фонду «Платар».

Революція гідності не зупинила компанії Сергія Тарути та за підтримки корумпованих суддів, вони продовжили стягувати кошти з державних підприємств.

Деякі судді не підтримували позицію ТОВ «Торгова аграрна компанія» у спробах рейдерського захоплення підприємств, тоді люди Сергія Тарути вирішували це питання у апеляційних судах. Прикладом цього є позиція судді Господарського суду Одеської області Оборотова О.Ю. за позовом ТОВ «Торгова аграрна компанія» до Державного підприємства «Дослідне господарство «БОГУНІВСЬКА ЕЛІТА» Інституту сільського господарства Причорномор’я  академії аграрних наук України». У цій справі Товариство намагалось отримати за рішенням суду начебто безпідставно перераховані кошти у 2011 році в сумі 1 524 тис. 150 грн,43 коп. В зв’язку з чим Товариство у 2016 році звернулося до суду. Суд розглянув цей позов та в частині повернення цих коштів відмовив у позові. Але важелі впливу у Регіоналів у Одесі залишились і вже Одеській апеляційний господарський суд під головуванням судді Головея В.М. вирішує на користь Товариства, ані безпідставність позову, ані пропуск позовної давності не заважає суду.

Інша ситуація склалась у справі де відповідачем було Державне підприємство Дослідне господарство Мирнопільське Інституту сільського господарства Причорномор`я Національної академії аграрних наук України про стягнення заборгованості в сумі 2  216  721,91грн. Тут суддя Зайцев Ю.О. задовільнив позов у повному обсязі. ДП ДГ «Миропільське» не подає апеляцію, що на перший погляд викликає здивування, але у підприємства є директор та він і вирішує що робити а що ні. Тому ми звертаємось до реєстру юридичних осіб і дізнаємось, яка особа очолює підприємство. Нам стає відомо, що директором . ДП ДГ «Миропільське» Інституту сільського господарства Причорномор`я Національної академії аграрних наук України є Аблов Федір Валерійович, відносно підприємства відкрите виконавче провадження.  Напевно нелегкі часи настали для керівника підприємства?  Но це не так , при вивченні декларації Аблова Федіра Валерійовича нам стає відомо, що він придбав у 2016 році AUDI Q7 2007 року випуску та TOYOTA AVALON 2008 року випуску (у грудні 2016 року, після рішення суду) це відображено тут https://declarations.com.ua/declaration/nacp_d71d663a-8627-4c21-a554-5bebf80091c6 , а вже у 2017 році він змінює AUDI Q7 на Mitsubishi Pajero Wagon 2014 року випуску це відображено тут

У цій ситуації викликає здивування бездіяльність прокуратури, керівництва НАНУ, керівництва держави. Вже у 2017 році інтернет видання «Думская» пише про спроби доведення до банкрутства аграрних підприємств області, які належать державі.

http://dumskaya.net/news/udar-taruty-v-odesskoy-oblasti-opytnye-hozyaystv-068357/

Подібні дії були у Чернігівській області, де судді Господарського суду Чернігівської області розглядали по декілька справ за позовами ТОВ «Торгова аграрна компанія».

ТОВ «Торгова аграрна компанія» з серією позовів до Державного підприємства «Дослідне господарство «Чернігівське» Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України, які розглядали судді Лавриненко Л.М. справа № 927/485/15 на підставі якого було стягнуто 257 444 грн,88 коп.. суддя Оленич Т.Г. справа 927/613/15 на підставі рішення було стягнуто 635 637,34

ТОВ «Торгова аграрна компанія» з серією позовів до Державного підприємства «Дослідне господарство «Іванівка» Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України які розглядали судді Оленич Т.Г. справи № 927/1144/16 на підставі якого було стягнуто 1 331 985  грн. 42 коп. та справа № 927/416/17 на підставі якого було стягнуто 4 476 797 грн. 20 коп. , під головуванням іншого судді Демідова М.О. було 529 877 грн.04 коп.

При цьому найголовніше інше, це місце реєстрації ТОВ «Торгова аграрна компанія» на момент написання статті це нова адреса : 77300, Івано-Франківська обл., місто Калуш, вул. Підвальна, 9, кімната. 79. Така поважна компанія, а знаходиться у кімнаті? При цьому у судових рішеннях вказана інша адреса, а саме : Київ 04050, вул. Мельникова 12. Для того щоб знайти відповідь, навіщо треба було змінювати адресу, слід дізнатись , які компанії зареєстровані за цією адресую . Але як з’ясувалось , питання не які підприємства там зареєстровані, а яка людина має там приміщення. І ось, знайомтесь за адресою: Київ 04050, вул. Мельникова 12 власником приміщень є не менш відомий бувший регіонал Гавриш Степан Богданович. Його дружина Гавриш Інна Володимирівна, ну дуже заможна жінка, має відношення до ТОВ « Євро –Реконструкція» (Дартеплоцентраль),  володіє нежитловим будинком площею 11 487,7 м2  в м. Києві по вул. Малинській, 3 ( складскі приміщення), квартирою за адресою : Київ 04050, вул. Мельникова 12-А. Але Інна Володимирівна як і її чоловік ,ну дуже цікавляться аграрним бізнесом. Прикупили частку у ТОВ «Мена-Авангард» да так розвивають цей напрямок, що відкриті карні справи за рейдерство.  Цікаве інше , що усі господарські позови розглядала суддя Господарського суду Чернігівської області відома суддя Оленич Т.Г. Напевно це змусило перереєструвати ТОВ « Торгова аграрна компанія» на іншу адресу.

Але факт є фактом, держава втрачає державні підприємства, а олігархі відмиваються від бруду за допомогою суддів, прокурорів і адвокатів, таких як Гавриш Тетяна Степанівна ( донька Гавриша Степана Богдановича), яка виправдовувала Іванющенко Юрія Володимировича «Юра-Єнакієвський»  та багатьох інших.

Liberty

Поділиться в соціальних мережах: