Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Статті

Знищити сотні дерев - плани КП “Плесо” - продовження!

Знищити сотні дерев - плани КП “Плесо” - продовження!
41590
Продовжуємо розбиратись в заплутаних подіях, пов’язаних з масовим знищенням дерев поблизу водойм Києва, які були висвітлені у першій частині розслідування.

Частина II. Знову повертаючись до “Галерної”.

Минуло кілька місяців як в пляжній зоні відпочинку “Галерна”, що на Корчуватому в м. Києві, було зрізано 60 дерев. Ключовим моментом цієї історії є те, що злочин, який відбувся в ніч з 12 на 13 грудня 2018 року, зразу ж став предметом посиленої уваги екоактивістів та журналістів - завдяки яким, власне, ситуація набула розголосу, та було порушено кримінальні провадження. Разом з тим комунальне підприємство “Плесо”, яке виступало замовником робіт в форматі так званого “капітального ремонту елементів благоустрою зони відпочинку “Галерна”, відхрестившись від знищення дерев - почало імітувати глибоке занепокоєння, “категоричне засудження” та бурхливу діяльність. Натомість, майже ніяких дійсно необхідних в цій ситуації ДІЙ з боку КП “Плесо” на чолі з тоді ще виконувачем обов’язки генерального директора Олегом Юсипенком вчинено не було! Екоактивісти та журналісти неодноразово виїжджали на місце злочину, викликали поліцію, рахували знищені дерева, домагалися відкриття кримінальних проваджень.

Але найцікавіші факти були виявлені в ході журналістського розслідування! В рамках різних проектів ремонтів зон відпочинку Києва, замовником яких є КП “Плесо”, заплановано - і під це виділені бюджетні кошти - знищення СОТЕНЬ здорових дерев. Тобто, з одного боку, КП “Плесо” категорично засуджує варварське знищення дерев на Корчуватому (спочатку “Плесо” писало про 5 знищених дерев, згодом про 15), з іншого - воно саме ПЛАНУЄ знищити сотні дерев! Крім того, так і не було продемонстровано відповідних матеріалів проекту капітального ремонту зони відпочинку “Галерна” - з яких було би зрозуміло, що 60 знищених дерев не входять в зону видалення дерев, запланованого в проекті - як про це на словах заявляє КП “Плесо”.
Після першої наради 20 грудня 2018 року в приміщенні Голосіївської районної державної адміністрації в м. Києві (Голосіївської РДА) щодо подій на Корчуватому, ініційованою головою Громадська рада при Голосіївській районній в місті Києві державній адміністрації Олександр Юрченко, на якій з боку чиновників були присутні представники Голосіївська РДА, КП "Плесо", Управління екології та природних ресурсів КМДА, Державна екологічна інспекція Столичного округу та Голосіївське управління поліції ГУНП у м. Києві було вирішено провести 25 січня 2019 року і другу нараду з представниками тих же сторін - на якій від представників КП “Плесо” зажадали побачити ПРОЕКТ виконання робіт по благоустрою та розчистці водоймища затоки Галерна по вул. Набережно-Корчуватській, акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, копії листів стосовно знесення зелених насаджень до Державної екологічної інспекції столичного округу та Національної поліції в м. Києві. Від поліції Голосіївського району хотіли заслухати інформацію про хід і результати розслідування. Але ніякої зустрічі не відбулося - оскільки на неї, попри запрошення від Голосіївської РДА, ніхто не прийшов, окрім представників самої Голосіївської РДА, голови громадської ради О. Юрченка і мене, журналіста та голови громадської організації “Екозагін”.



25 січня 2019 року я та О. Юрченко отримуємо в Голосіївському управлінні поліції витяги щодо кримінальних проваджень по фактам подій на Корчуватому.




Для мене особисто цілком зрозуміло, що справу за умови послаблення громадського контролю, “по тихому” схоронять - або закриють, або вона буде “висіти” невизначено довго і тупо не буде розслідуватись. Власне, повна бездіяльність Голосіївської поліції в кримінальних провадженнях по злочинам проти довкілля - то тема, що потребує окремого висвітлення.

Підтвердженням повного ігнорування вимог Голосіївської РДА з боку КП “Плесо” є відповідь виконуючого обов’язки голови Голосіївської РДА Олександра Анастасенка на мій журналістський запит.





Також слід відзначити, що новий начальник Державної екологічної інспекції Столичного округу Юрій Сергієнко на круглому столі на тему "Стан екології столичного округу", що відбулася 21 лютого у прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна", на моє питання щодо реакції екоінспекції на звернення мешканців повідомив, що екоінспекція вже “організувала відповідну перевірку” і зараз нараховує збитки - хоча з відповідей пана Сергієнка так і не стало зрозуміло, чи виїжджала все ж таки екоінспекція на місце злочину, чи ні. Притому, що звернення з такою вимогою від фізосіб було зареєстровано ще 21 грудня 2018 року!

Частина III. Череда “ремонтів”.

Тепер давайте загалом розглянемо проекти так званих ремонтів зон відпочинку, замовником яких є КП “Плесо”. Отже, коротко про “Галерну”: в рамках проекту “Капітального ремонту елементів благоустрою зони відпочинку “Галерна” передбачено видалення 94-х дерев!



І якщо існуюча проектна документація все ж таки буде втілена в життя, тобто буде знесено 94 дерева - то це означає, що в зоні відпочинку “Галерна” будуть знищені практично ВСІ дерева! Детально я розкрив цю тему в першій частині розслідування.

Ідемо далі. Перед нами документи тендерної документації до проекту “Капітальний ремонт елементів благоустрою та розчистка водойми зони відпочинку “Чорторий”. Знищенню підлягає 52 дерева! До речі, тема по висвітленню планів КП “Плесо” винищити дерева на “Чорторию” вже піднімалась журналісткою О. Даниловою в статті КП “Плесо” заплатит более 25 млн гривен за благоустройство пляжа Черторой. Слід наголосити, що територія зони відпочинку “Чорторий” входить до складу міського парку “Муромець”, який раніше називався парком Дружби Народів.





Тепер поглянемо на проект “Капітального ремонту зони відпочинку “Троєщина”. Тут вже під ніж піде 65 дерев!





А от, м’яко кажучи, безглузді роботи поблизу озера Миколайчик взагалі потребують висвітлення в окремій статті. Втім, на моє глибоке переконання, не такі вже вони й “безглузді” - позаяк дуже вправно служать легальним прикриттям для намиву піску з боку підрядних організацій. Місцеві активісти, з якими я спілкувався, впевнені, що проектом “Плесо” під назвою “Капітальний ремонт (капітальний ремонт і реставрація (Розчистка та благоустрій озера Миколайчик у Голосіївському районі м. Києва (капітальний ремонт))” прикривався інший “проект”, що включає в себе, по-перше, намив піску, який, власне, сам по собі є мотивом, по-друге, територія на місці знищених дерев на разі являє собою дві ділянки з вирівняними бульдозерами насипами піска - що дає підстави кваліфікувати це як фактичну підготовку до майбутньої забудови прибережно-захисної смуги водойми.

Що ж до знищених дерев на місці реалізації “Проекту” - то тут дерева обліковувались на в штуках, а в кубометрах! Зокрема проектом передбачено “Видалення аварійних, сухостійних та фаутних дерев ...” об’ємом 79,52 м3 та... “Корчування вручну в міських умовах пнів дерев ...” в кількості 112 шт. Чи не дивно все це виглядає?! Окремо в кубометрах обліковуються аварійні, сухостійні та фаутні дерева (тобто дерева з пошкодженнями та вадами стовбурів різного походження), а окремо - пеньки поштучно. Тут доцільно було би поглянути на акт обстеження зелених насаджень від КО “Київзеленбуд”, якщо такий був. Зазначу, що термін “фаутні дерева” чітко не визначений і на практиці використовується для оцінювання здорових дерев, які “чомусь” вирішили видалити.



У зв’язку з усім вищевикладеним, в першу чергу виникають питання до керівництва Управління екології та природних ресурсів КМДА та до голови постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики Костянтин Яловий! Яким чином подібні проекти були затверджені? І чи вбачають вони на разі кричущої необхідності терміново відмовитись від реалізації цих проектів - принаймні в частині, що стосується знищення дерев? Адже цілком очевидно на прикладі тої ж “Галерної”, що не те що необхідності в знищенні дерев немає, але саме знищення дерев - буде фактично означати знищення зони відпочинку “Галерна”.

Наостанок, хочу зазначити, що такі хитрі контори, як комунальне підприємство “Плесо” та комунальне об’єднання “Київзеленбуд” просто “обвішані” кримінальними справами по фактам діянь, що були вчинені в їхніх парафіях. Не сумніваюсь, що всі ці кримінальні провадження “висять” по райвідділкам поліції і майбутнє їх доволі примарне. Хоча, вочевидь, зрозуміло, що зважаючи на системний і організований характер злочинів в “надрах” цих комунальних “клондайків” - кримінальні справи слід об’єднувати в окремі провадження, які мають розслідувати аж ніяк не райвідділки поліції...

Надалі продовжуємо досліджувати тему плідної діяльності по знищенню дерев комунальними службами міста Києва.

Михайло Погребиський

Поділиться в соціальних мережах: