Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

НАБУ викрила чергову корупційну схему при закупівлі житла для Нацгвардії на 17,3 млн. грн

НАБУ викрила чергову корупційну схему при закупівлі житла для Нацгвардії на 17,3 млн. грн - Корупціонер в Україні
18780
Викрита чергова корупційна схема закупівлі для військовослужбовців Нацгвардії України квартир, непридатних для проживання. НАБУ затримала злочинну групу з п’ятьох осіб, до якої входили: кінцевий власник ТОВ-переможця конкурсу; начальник фінансового відділу управління розквартирування і капітального будівництва логістики ГУ Нацгвардії; начальник управління розквартирування і капітального будівництва логістики ГУ Нацгвардії; директор цієї ТОВ та адвокат, представник директора ТОВ.

Також був залучений заступник начальника управління розквартирування і капітального будівництва логістики ГУ Нацгвардії, але до складу групи він не входив. Як кажуть «використовували його в темну». Слідством встановлено,  що державним бюджетом України на 2017 рік передбачалося спрямувати понад 85,94 млн. грн на придбання житла для військовослужбовців Нацгвардії. Отримавши цю інформацію бенефіціарний власник низки підприємств задумав скористатись зв’язками в Нацгвардії та заволодіти коштами. Для цього залучив окремих службових осіб Нацгвардії, які  були членами конкурсної комісії з придбання житла для військовослужбовців, та підконтрольні йому комерційні компанії.

Схема полягала в наступному. Під час процедури закупівлі житла визначили необхідність закупівлі максимальної кількості квартир на території Київської області, де й знаходилися квартири згаданого ТОВ. Після цього учасники групи забезпечили участь товариства у конкурсі з придбання житла, втягнуті в злочинну групу члени комісії сприяли розповсюдженню інформації про нібито  відповідність заявлених квартир умовам конкурсу серед інших членів конкурсної комісії, які не залучені до корупційної схеми. Так, у документах зазначалося, що квартири нібито готові до заселення родин військовослужбовців, однак насправді, інженерні комунікації з постачання комунальних послуг не були підключені, а інші роботи, зокрема оздоблювальні, були виконані лише частково. За результатами проведеної експертизи ці квартири непридатні для проживання.

За результатом тендеру, в якому перемогло зазначене ТОВ, були укладені договори про придбання квартир, незважаючи на те, що житло не придатне для заселення, про що учасникам групи було достеменно відомо. За цими договорами Нацгвардія  в 2017 році на рахунок ТОВ перерахувала понад 17,3 млн. грн бюджетних коштів.

Нацгвардія не змогла розкрити злочин власними силами, тому були залучені детективи НАБУ та САП, які зібравши додаткові докази, розширили коло учасників, встановивши, що злочин був вчинений групою, а організатором якої є власник приватних компаній. Двом учасникам злочинної групи не змогли пред’явити про підозру, оскільки їхнє місцезнаходження не встановлено, так як вони покинули країну.

Решті членів банди очікує суд куди вже направлені обвинувальні акти. Здається, прекрасний фінал для любителів поживитись за рахунок бюджету, але… навіщо так розхвалювали введення системи тендерних закупівель, системи «ПРОЗОРРО», якщо рішення приймає конкурсна комісія, яка саме і є корупційним чинником. Може для участі у таких комісіях потрібно залучати громадськість чи хоча б членів Громадських рад при цих органах влади. Відкритість розподілу бюджетних коштів повинна бути абсолютною.

#НАБУ #Нацгвардія #корупція
Поділиться в соціальних мережах: