Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

НАБУ завершило розслідування справи про незаконні дії колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна щодо портових зборів

НАБУ завершило розслідування справи про незаконні дії колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна щодо портових зборів - Корупціонер в Україні
18720
НАБУ, як завжди в останній день, завершило розслідування незаконних дій екс-міністра інфраструктури Володимира Омеляна при прийнятті рішення про зменшення портових зборів, що призвело до недоотримання держбюджетом 30,5 млн. грн. Колишньому топ-урядовцю відкриті матеріли слідства для ознайомлення перед скеруванням їх до суду.

Розслідуванням встановлено, що в грудні 2017 року колишній міністр видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Одночасно, один із цих зборів (адміністративний) є дохідною частиною державного бюджету. Тобто змінити його розмір можна було лише шляхом прийняття відповідного закону, а не рішенням міністра. До того ж, Мінфін України виступало проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет. Про це Мінфін неодноразово інформував міністра інфраструктури.

За даними перевірки Держаудитслужби та додаткової судової експертизи таке рішення про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету лише в 2018 році - 30,4 млн. грн., тобто з очікуваних (запланованих) 203,5 млн. грн отримано лише 173,1 млн. грн. Потім екс-міністр визнав, що наказ про зменшення зборів мов не досяг поставленої мети.

Ці дії екс-посадовця кваліфіковано за ч. 2 ст. 211 КК України (видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах). Якщо хочуть знайти, знаходять… в ККУ ще багато різних статей.

Це вже друга справа Володимира Омеляна розслідувана НАБУ. Інша справа щодо незаконного збагачення та декларування недостовірної інформації (ч. 3 ст. 368-2 та ст. 366-1 КК України) вже перебуває на розгляді суду.

Це рідкий випадок коли високопосадовець відповість за незаконні рішення від імені органу влади. А скільки ще незаконних рішень та «прибуткових» для держави потребують скасування? Нагадуємо, що держслужбовці чи правоохоронці відповідно до ст. 19 Конституції України повинні керуватись виключно законами України, а всілякі внутрішні документи (рішення органів влади), найчастіше, протирічать чи порушують закони та Конституцію. Тому перш ніж виконувати явно злочинне рішення керівництва потрібно розуміти чи хочеш ти стати при цьому співучасником злочинних дій власних керівників.

#НАБУ #Міністерствоінфраструктури #ВолодимирОмелян #Мінфін
Поділиться в соціальних мережах: