Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Статті

За рік будівництво корпусу університету внутрішніх справ здорожчало на 6,5 млн гривень

За рік будівництво корпусу університету внутрішніх справ здорожчало на 6,5 млн гривень
41640
Наприкінці серпня Одеський державний університет внутрішніх справ провів повторний тендер на будівництво навчального корпусу на території закладу (провулок Сабанський, 4). Дані про це опубліковані на порталі публічних закупівель ProZorro . З минулого року очікувана вартість робіт збільшилась і склала 43,2 млн гривень з ПДВ. За планом, будівництво має закінчитися до 31 березня 2021 року. Офіс Регіонального Розвитку з’ясував хто виконуватиме будівельне замовлення вишу і як склалися стосунки закладу з минулорічним переможцем.
 

 
Перша спроба
 
Майже рік тому Одеський державний університет внутрішніх справ уже проводив тендер  на будівництво навчального корпусу. Восени 2017 року переможцем оголосили ТОВ «Монолітбуд» із пропозицією в 36,7 млн гривень. Однак договір був розірваний. Причина – «взаємна згода сторін». Тож будівництво, яке мало б закінчитись у березні 2019 року, так і не розпочалося. Зазначимо, що незважаючи на те, що вирішальним критерієм під час вибору переможця стає пропозиція нижчої ціни, тоді ані «Монолітбуд», ані другий учасник тендеру – ТОВ «БУДТРЕСТ-ВВ» – не знизили вартість робіт ні на копійку від запропонованої замовником ціни.
 
Розірваний договір на будівництво не став перепоною для «Монолітбуд» на шляху перемоги одразу у кількох допорогових закупівлях цього ж вишу. І що цікаво їх було оголошено щодо робіт на одному й тому самому об’єкті: 21-й кілометр Старокиївської дороги, 42-В (згідно з міською картою, це двоповерхове складське приміщення). Фактично, замовник розбив один лот вартістю майже 10 мільйонів гривень на 11 менших – від 200 тисяч до 1,4 млн гривень. Навіть ремонт даху будівлі було розбито на 6 частин, хоча переможця у всіх шести тендерах оголосили в один день – 30 листопада 2017 року. Нагадаємо, що допорогові закупівлі важко проконтролювати, і вони не потребують конкуренції, через що, дуже часто саме допорогові закупівлі стають ареною нечесної гри.
 
Друга спроба
 
За цьогорічний лот боролись дві компанії, а переможцем 10 вересня оголосили ТОВ «РЕЗУЛЬТАТ-99», яке запропонувало найнижчу ціну – 41 447 940,00 гривень. Інший учасник – МАЛЕ ПІДПРИЄМСТВО У ФОРМІ ТОВ НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ ЦЕНТР «ЕКОСТРОЙ» – у якості остаточної пропозиції запропонував 41 567 170,00 гривень. Ці 120 тисяч різниці і стали вирішальними, адже ціна і економія – це, за умовами тендеру, головні критерії вибору переможця.
 

 
 
«ЕКОСТРОЙ» тісно співпрацює з Управлінням з питань охорони об'єктів культурної спадщини Одеської міської ради. І за останні два роки виграло 37 тендерів на поточний ремонт фасадів будинків в історичному центрі Одеси.
 
ТОВ «РЕЗУЛЬТАТ-99», за даними проекту Опендатабот , спеціалізується на виробництві меблів для офісів і підприємств торгівлі. Фірма фігурує у кримінальному провадженні  2017 року з приводу розтрат державних коштів під час проведення реконструкції дитячого табору «Вікторія», де сталася трагічна пожежа. На рахунку «РЕЗУЛЬТАТ-99», також, наявні поточні та капітальні ремонти, і розробка проектно-кошторисної документації.
 
Нічого не змінилось
 
Варто зазначити, що очікувана вартість робіт із зведення навчального корпусу, з 2017 року до проведення закупівлі 2018 року, зросла на 6,5 млн гривень. Проте, якщо порівняти два договори – минулорічний та нинішній, – можна побачити, що характеристика робіт залишилася незмінною. Навіть якщо врахувати падіння курсу гривні за останній рік, ним таке значне підвищення ціни пояснити неможливо. Тобто, можна припустити, що цьогорічний кошторис є очевидно роздутим і економічно необґрунтованим, що може відкрити дорогу для неефективного і неекономного використання коштів платників податків.
 
Наша команда наразі готує звернення до правоохоронних і контролюючих органів. Домагатимемося раціонального будівництва за кошти платників податків.
 
***
 

ГО «Офіс Регіонального Розвитку»

Поділиться в соціальних мережах: