Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

У медичних вишах столиці викрито корупційну схему проходження студентами-медиками іспиту «КРОК»

 У медичних вишах столиці викрито корупційну схему проходження студентами-медиками іспиту «КРОК» - Корупціонер в Україні
19330
 
СБУ за сприяння ДО «Центр тестування при МОЗ України» викрили масштабну злочинну схему зі складання іспитів у медичних вишах Києва.

Цю схему організував колишній проректор одного з київських медичних університетів, маючи широке коло знайомств у МОЗ України та у ДО «Центр тестування» обіцяв студентам-медикам успішне проходження ліцензованих іспитів «КРОК».

 
Довідково: «КРОКи» – це система ліцензійних інтегрованих іспитів. Три етапи тестування призначені для визначення відповідності показників медичної освіти державним стандартам і встановлення професійної компетенції медпрацівників. У разі не складання «КРОКу» - студенти-медики не можуть продовжувати навчання та відраховуються із навчального закладу.

За «винагороду», мінімальна вартість таких «освітніх послуг» становила 3 тис. доларів США, фігурант справи обіцяв забезпечити успішне складання іспитів та одержання відповідного сертифікату. Після отримання «замовлення», він робив пропозицію викладачам чи студентам-відмінникам вже за 500 доларів США скласти цей іспит замість клієнта. Для цього проректор разом з двома помічниками змінювали фотографію у паспорті замовника на фото підставного студента, який в подальшому успішно складав іспит та отримував сертифікат, який надавав можливість продовження навчання на медичному факультеті.

За результатами проведених обшуків за місцем проживання підозрюваних та місцями проведення іспитів було виявлено та вилучено екзаменаційні роботи підставних студентів, іншу документацію щодо проведення іспитів, паспорти з очевидними ознаками підробки, мобільні телефони, які використовувались учасниками оборудки, грошові кошти, бланки сертифікатів щодо успішного проходження іспиту, тощо.

Наразі задокументовано 8 фактів складання іспиту за підробленими паспортами та понад 60 випадків неправомірного отримання сертифікатів про успішне проходження тестів за цією схемою. Щорічний прибуток від злочинної діяльності становив близько 2 млн. доларів США.

Чи є використання знайомств корупцією? Напевно, так, якщо прикриваючись ними здійснюється злочин. Чи розуміли студенти, викладачі, керівництво вишів, що таким чином освітній процес перетворюється на господарську діяльність з продажу дипломів, напевно так. Виникає багато питань. Навіщо отримувати у такий спосіб медичну освіту? І навіщо суспільству такі медичні працівники? Вирішуйте самі.


#СБУ #МОЗ #ЦентрТестування #корупція #іспитиКРОК
Поділиться в соціальних мережах: