Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

«Бойкот» Вищого антикорупційного суду керівником ПАТ «Запоріжжяобленерго», який звинувачений у розкраданнях на енергоринку

«Бойкот» Вищого антикорупційного суду керівником ПАТ «Запоріжжяобленерго», який звинувачений у розкраданнях на енергоринку - Корупціонер в Україні
19490
Засідання Вищого антикорупційного суду було зірвано, не з’явився один з обвинувачених, а саме колишній керівник ПАТ «Запоріжжяобленерго». 15 липня у суді було заплановано підготовче засідання у справі про обвинувачення колишніх керівників ПрАТ «ХК «Енергомережа» та ПАТ «Запоріжжяобленерго», злочинна діяльність яких завдала державному бюджету понад 346 млн. грн збитків.

Відповідно до діючого законодавства судове засідання є неможливим у разі відсутності хоч одного з обвинувачених, чим й скористався звинувачений, судове засідання перенесено. Може потрібно було вибрати інший запобіжний захід щоб унеможливити ухилення, як наприклад, його спільнику, який зокрема переховувався у Німеччині.

Як свідчать матеріали справи, керівники ПрАТ «ХК «Енергомережа» та ПАТ «Запоріжжяобленерго» організували схему, за якою споживачі електричної енергії замість того, аби сплачувати за неї постачальнику — ПАТ «Запоріжжяобленерго», перераховували кошти ПрАТ «ХК «Енергомережа».

По окремим епізодам справи навіть є рішення. Так Господарський суд міста Києва задовільнив дві позовні заяви НАБУ про визнання недійсними договорів уступки права вимоги між ВАТ «Запоріжжяобленерго» та ПрАТ «ХК «Енергомережа» на суму понад 156,6 млн. грн. Тобто були визнанні недійними дві угоди – на суму понад 42,3 млн грн і 114,3 млн. грн, якими Запоріжжяобленерго дало права Енергомережі на борг за електроенергію від ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат».

У схемі фігурують й інші підприємства, зокрема, ДП «ЗТМК» та ПАТ «Дніпроспецсталь». Тому й був затриманий керівник ТОВ ЗТМК.

Проте в рамках досудового розслідування встановлено, що виконувати свої зобов'язання перед ДП «Енергоринок» (щодо перерахування коштів) керівник ПрАТ «ХК «Енергомережа» не збирався, просто привласнив. Як наслідок, державному бюджету завдано збитків на загальну суму понад 346 млн. гривень. Може коли застережні заходи (застава) буде такою же, як й збитки нанесені державі, тоді звинувачені будуть поважати суд чи свої гроші.

#ВАКС #НАБУ #ХКЕнергомережа #Запоріжжяобленерго
Поділиться в соціальних мережах: