Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

Екснардеп Максим Микитась відшкодував 50 млн. грн у справі про заволодіння майном НГУ

Екснардеп Максим Микитась відшкодував 50 млн. грн у справі про заволодіння майном НГУ - Корупціонер в Україні
20410
Справа про колишнього народного депутата України та очільника Укрбуду Максима Микитася не обговорюється можливо лише в жіночих журналах. Кожні інформаційні ЗМІ розповідають про підозрюваного у причетності до заволодіння майном Головного управління Національної гвардії України (ГУ НГУ) колишнього депутата та про його участь в корупційних схемах. Наразі ним добровільно відшкодовано 50 млн. грн від загальної суми збитків у 81,64 млн. грн, які перераховані до державного бюджету.

Ще в 2000-х роках ГУ внутрішніх військ МВС України (зараз це — ГУ Національної гвардії України) та ТОВ «Укрбуд Девелопмент», бенефіціарним власником якого є саме Максим Микитась, уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали би збудувати ЖК. НГУ в обмін на земельну ділянку (площею близько 1 га в середмісті столиці) мала отримати у цьому ЖК 50 квартир та 30 паркомісць для машин. Проте вже в 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими НГУ «чомусь» відмовилась від квартир та паркомісць на Київському Печерську в обмін на 65 квартир, але в будинку на околиці столиці. Відповідно й вартість цих квартир стала на майже 81,64 млн. грн меншою ніж вартість квартир, яку мала отримати НГУ.

В процесі досудового розслідування екснардеп пішов на, так звану, угоду зі слідством, тобто за зменшення покарання він розкриє деталі цього корупційного механізму, в якому приймало участь багато високопосадовців. А 01 грудня 2020 року НАБУ йому додатково пред’явлені підозри в вчиненні інших злочинів — у наданні хабаря за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта. Напередодні, про підозру вже в отриманні хабаря було повідомилено заступнику директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (ДНДЕКЦ) Костянтину Дубоносу.

Заступник глави Офісу Президента Олег Татаров свого часу був науковим керівником у цього експерта, якого й підозрюють в підробленні експертизи за хабар для Максима Микитася. Вважається, що Олег Татаров тоді представляв інтереси екснардепа та нібито був посередником між забудовником та експертом і домовлявся про цей хабар.

У цьому ж кримінальному провадженні був накладений арешт на майно ТОВ-забудовника та інших підозрюваних загальною вартістю понад 300 млн. грн,  в той же час за порушення покладених на підозрюваного обов’язків в дохід держави було стягнуто заставу в 30 млн. грн.

З розміру відшкодування, які з легкістю повертають корупціонери, можливо зробити окремі припущення. Слідству вдається відкрити лише верхівку корупційного айсбергу, тому потрібно не тільки відшкодовувати задокументовану шкоду, але й конфісковувати все майно корупціонерів щоб хоч якось поповнити бюджет, який роками розкрадається.


#НАБУ
#НГУ
#МаксимМикитась
#ОлегТатаров
#ДНДЕКЦ
Поділиться в соціальних мережах: