Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

Корупційна схема з оформлення права користування надрами завдала державі збитків на 196,8 млн. грн.

Корупційна схема з оформлення права користування надрами завдала державі збитків на 196,8 млн. грн. - Корупціонер в Україні
20630
НАБУ викрила схему передачі родовищ у користування за заниженою вартістю. В цьому підозрюють шістьох осіб, а саме: колишнього заступника директора з виробництва, економіки та загальних питань Українського державного геологорозвідувального інституту (УкрДГРІ); колишню завідувачку сектору геолого-економічної оцінки ресурсної бази нафти і газу відділу геолого-економічної оцінки УкрДГРІ; експерта Державної комісії України по запасах корисних копалин (ДКЗ) та директора ТОВ «НВФ «Проект-Нафтогаз»; екс-керівника ТОВ «Аркона Газ-Енергія»; головного та провідного інженерів ТОВ «НВФ «Проект-Нафтогаз».

Слідчими було встановлено, що впродовж 2016 року ТОВ «Аркона Газ-Енергія» неодноразово і безуспішно зверталося до Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) за отриманням спеціального дозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища (Полтавська обл.) без проведення аукціону. Тоді це було можливе. Однак згодом склад власників компанії змінився і державні та місцеві органи влади, «чомусь» переглянули своє ставлення до цих звернень.

Тоді в квітні 2017 року Полтавська обласна рада погодила надання ТОВ «Аркона Газ-Енергія» (без проведення аукціону) спеціального дозволу на геологічне вивчення родовища. Після цього сформована злочинна група розробила план із заниження суми збору за видачу спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону. Були використані неіснуючі показники проектних робіт з видобутку газу і конденсату, капітальних вкладень та експлуатаційних витрат, зокрема, амортизаційних відрахувань.  Такі маніпуляції дозволили встановити початкову ціну продажу спеціального дозволу у розмірі 3,8 млн. грн. При цьому, початкова вартість продажу цього спецдозволу мала б становити 200,6 млн. грн. Різниця й становить розмір збитків державі дорівнює 196,8 млн. грн, які саме й були привласнені злочинцями.

Підставою початку розслідування стала заява народного депутата України Віталія Купрія та сюжет наших колег журналістів з програми журналістських розслідувань «Схеми».



Хороша тенденція, але розслідування цієї справи детективи НАБУ здійснюють ще з березня 2018 року. Є надія, що справа буде завершена та будуть встановлені інші можливі співучасники схеми, так як пролобіювати такі рішення «без участі» високопосадовців, як на місцях, так й в уряді, вряд було можливе. Навіть отримані за безцінь родовища не сприяють росту видобутку газу, може тому, що злочинці не мають наміру працювати, їх мета отримання прибутків не вкладаючи в розвиток, тобто тільки від перепродажі. Пора зрозуміти це громадам на місцях. Лише громадський контроль за владою дасть позитивний результат та кошти для розвитку місцевих громад.

#НАБУ #УкрДГРІ #ДКЗ # Держгеонадра
 
Поділиться в соціальних мережах: