Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

Корупція у Мінюсті чи проста необачність при розгляді скарг у сфері держреєстрації?

Корупція у Мінюсті чи проста необачність при розгляді скарг у сфері держреєстрації? - Корупціонер в Україні
20440
Знову в об’єктиви камер та пильної уваги потрапляє Міністерство Юстиції України і Колегія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Про діяльність цього органу міністерства, журнал вже розповідав ще наприкінці 2019 року, після останніх парламентських перегонів, у статті «Черговий пшик від нової влади» і продовжував інформувати у 2020 та у цьому році. І як не сумно, але протягом трьох років нічого не змінюється, а задекларовані Мінюстом реформи зводяться до «перетягування ковдри», тим самим збільшуючи свої повноваження, що дає підстави різного роду рейдерам все частіше туди звертатися за допомогою, в обхід судової системи.

Як приклад засідання Центральної Колегії Міністерства юстиції України з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції, що відбулося у Києві 22 грудня цього року. Скарга була подана Мельниковою Д.Е. щодо реєстраційних дій ТОВ "КОМЕРЦІЙНА ВИРОБНИЧО-ВПРОВАДЖУВАЛЬНА ФІРМА "САПСАН".



Так, Колегія прийняла до розгляду скаргу від особи зі спірними повноваженнями, поза межами строку звернення зі скаргою, але це в процесі розгляду скарги виявилося не самим головним. Як з’ясувалося, предметом самої скарги стало оскарження реєстраційних дій державного реєстратора вчинених на підставі рішення Верховного суду України, яким скасовано рішення першої та апеляційної інстанцій, причому спір продовжує розглядатися Господарським судом м. Києва.

Скаржник (Позивач по справі) бажаючи найшвидше отримати бажане, як тільки рішення суду вступило в законну силу після апеляційного оскарження, його виконав. Однак Верховний суд став на сторону Відповідача ТОВ «КВВФ «Сапсан» і скасував зазначені рішення. Відтак стало можливим і скасування реєстраційних дій проведених Скаржником на підставі скасованих рішень, що і зробив Відповідач.

Скаржник не забажав чекати подальшого вирішення справи у суді, прийняв рішення задіяти Колегію Мінюста, щоб отримати бажане і без продовження всяких судових баталій, в яких ще можна програти.

Рішення ще не прийнято, однак як взагалі Колегія Мінюста могла взяти до розгляду спір, який розглядається судом? Можливо щоб комусь підіграти, чи просто з необачності!?

В силу ст. 124 Конституції України заборонено привласнення функцій суду. Члени Колегії Мінюсту про це добре знають і могли б перед тим, як прийняти зазначену скаргу до розгляду, відвідати Єдиний державний реєстр судових рішень, ознайомитися із рішеннями по справі і побачити, що спір далі продовжує розглядатися судом.

Роль Колегії Мінюсту в цій справі нами ретельно вивчається. Однак, що саме обурює в цій ситуації, що Мінюст та Колегія стали таким собі «прохідним двором» для різного роду шахраїв. А взагалі така діяльність призвела до втрати довіри до такого державного органу, як Міністерство юстиції України.

Питань повстало багато, будемо з’ясовувати…


#Мінюст #КолегіяЗпитаньРозглядуСкаргУсферіДержреєстрації #КВВФСапсан #ГосподарськийСудКиєва #ВерховнийСудУкраїни #корупція
Поділиться в соціальних мережах: