Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

Майже одночасно СБУ блокувала діяльність конвертцентрів у Львові та в Дніпрі

Майже одночасно СБУ блокувала діяльність конвертцентрів у Львові та в Дніпрі - Корупціонер в Україні
20530
СБУ у Львові блокувала незаконну діяльність одного із найбільших конвертаційних центрів країни, із щорічним обігом у 20 млрд. гривень. Одночасно в Дніпрі була заблокована діяльність іншого конвертаційного центру, через який мінімізували податки до бюджету низка підприємств регіону.

У ході досудового розслідування було встановлено, що організували конвертаційний центр у Львові двоє львівських бізнесменів для цього вони зареєстрували понад 70 фіктивних підприємств у кількох областях країни. Ділки надавали «послуги» підприємствам реального сектору економіки для переводу в готівку операцій з бюджетними грошима, зокрема при виконанні робіт, наданні послуг та постачанні товарів за бюджетні кошти. Таким чином, організатори конвертцентру забезпечували клієнтам мінімізацію податків за рахунок штучного завищення валових витрат, документальне «прикриття» безтоварних операцій, незаконне формування податкового кредиту та відшкодування ПДВ. У такий спосіб фігуранти справи «допомагали» замовникам із відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом. За підрахунками експертів, шляхом підробки документів, тільки протягом 2020 року було проконвертовано майже 20 млрд. гривень. Під час 30 обшуків були виявлені печатки фірм із ознаками фіктивності, комп’ютерна техніка, готівка та інше майно на суму понад 60 млн. гривень, разом з цим була вилучена фінансово-господарська документація та «чорна» бухгалтерія, яка доводить протиправну діяльність.

Від львівських «бізнесменів» не відстав комерсант з Дніпра, який також організував надання «послуг» з виведення грошей через штучно створені фірми із ознаками фіктивності. У такий спосіб надавалися підприємствам можливість формувати штучний податковий кредит, а частину коштів переводити у готівку. Конвертцентр на Дніпропетровщині лише протягом 2019-2020 року «відмив» приблизно мільярд гривень. На теперішній час встановлюється точний розмір нанесених збитків державі. Один з фігурантів був затриманий під час передачі майже 2,5 млн. гривень, що були незаконно переведені у готівку. За результатами 13 обшуків в офісах та за місцями проживання злочинців, у тому числі у службовому приміщенні податкової служби, було вилучено понад 230 тис. Євро, майже 4 млн. гривень, більше ніж 220 тис. доларів США, ще понад 20 тис. фунтів стерлінгів, також була вилучена комп’ютерна техніка та «чорна» бухгалтерію із доказами протиправної діяльності.

Бажання «з економити» для керівників підприємств обертається участю в незаконних оборудках, в яких вони свідомо приймають участь. Поки жодний факт «відмивання» коштів не буде покараний, не можна очікувати запланованих надходжень до бюджету. Звертає увагу відсутність дієвого контролю за оборудками з боку податкових органів, податківці в таких випадках є співучасниками злочинної діяльності конвертаційних центрів.


#СБУ
#конвертцентр
#Львів
#Дніпро
#корупція
Поділиться в соціальних мережах: