Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

Матеріали корупційної схеми розкрадання в НАК «Нафтогаз України» газу на 729,8 млн. грн будуть направлені до суду

Матеріали корупційної схеми розкрадання в НАК «Нафтогаз України» газу на 729,8 млн. грн будуть направлені до суду - Корупціонер в Україні
17810
НАБУ завершило розслідування факту заволодінні майном держави (природним газом) в особі НАК «Нафтогаз України» вартістю понад 729,8 млн. грн, а п’ятьом підозрюваним відкрито матеріали слідства перед скеруванням обвинувального акту до суду.

З відкритих даних слідства стало очевидним, що впродовж 2016-2017 років директора підприємств, які є власниками Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська обл.), уклали низку угод з НАК «Нафтогаз України» про закупівлю природного газу для виробництва теплової енергії для населення. Для «здешевлення» тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав ТЕЦ газ за суттєво нижчими від ринкових цінами.

Внаслідок чого прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Таким чином, ТЕЦ отримали надприбутки, а НАК «Нафтогаз України» на цю суму відповідно отримав збитків, які й були завдані внаслідок реалізації цієї корупційної схеми.

За висновками експертів, у 2016-2017 роках учасники злочинної схеми заволоділи 151,8 млн. куб. м природного газу на користь ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія — Новояворівськ». Внаслідок чого Нафтогазу України завдано збитків у розмірі 729,8 млн. грн.

Організатору схеми - раднику директора ТзОВ «Енергія» інкримінують ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 366 КК України, за цими же статтями проходять двоє вже колишніх директорів — ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія — Новояворівськ», також мають статус підозрюваних у цьому кримінальному провадженні колишній технічний директор ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» та колишній фінансовий директор цих двох ТзОВ

Інша справа щодо розкрадання цими ж особами газу на суму понад 1,4 млрд. грн вже слухається в суді. Загальна сума розкрадань за двома епізодами перевищує 2,1 млрд. грн. Враховуючи, що досудове розслідування вказаних фактів детективи НАБУ здійснюють вже 2 роки, виникають де-які питання. Чому схожа справа з тими же злочинцями з тією же корупційною схемою вже розглядається в суді, а ця лише туди спрямовується? Може потрібно громадськість інформувати про причини таких затримок щоб не виникало жодних питань та сумнівів у фаховості високооплачуваних детективів антикорупційного відомства.

#НАБУ #НафтогазУкраїни #ТЕЦ #НКРЕКП #корупція
Поділиться в соціальних мережах: