Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

На Луганщині керівництво шахти «організувало» незаконний видобуток вугілля

На Луганщині керівництво шахти «організувало» незаконний видобуток вугілля - Корупціонер в Україні
20950
СБУ викрила діяльність злочинної групи, яка організувала на державній шахті в Луганській області «тіньовий» вуглевидобуток та подальшу реалізацію вугілля, чим завдали державі мільйонні збитки.

Ще на початку цього року керівництво однієї з шахт ДП «Первомайськвугілля» організувало незаконний видобуток та збут вугілля. Для цього на ділянці шахти було прокладено нелегальні вугільні «забої» 65-85 сантиметрів заввишки, що є грубим порушенням законодавства, а шахтарів змушували працювати в аварійних умовах у цих виробітках. «Чорне золото», яке там видобували, зловмисники не обліковували і збували місцевим підприємцям за готівку. Щодоби на шахтоділянці видобували майже 50-60 тон «лівого» вугілля. Для приховування злочинну, керівництво шахти занижувало офіційні показники видобутку.

У межах розпочатого кримінального провадження було проведено обшуки в адмінбудівлі шахти, в офісі фірми, яка займалась збутом та причетна до нелегальної схеми, на вугільних майданчиках у містах Золоте і Гірське та за місцями проживання фігурантів. Було вилучено готівку у сумі 120 тис. доларів США, бухгалтерську, маркшейдерську, товарно-транспортну документацію, комп’ютери, в яких зберігалась інформація про офіційні та фактичні обсяги видобутої та реалізованої вугільної продукції, три вантажні автомобілі та інша техніка. Крім цього, на вугільних майданчиках виявлено майже 1,2 тисячі тон незаконно видобутого та підготовленого до «тіньової» реалізації вугілля. Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Дійсно для когось, вугілля це «чорне золото».

Незрозумілим залишається, чому такі незалежні, вільні шахтарі погоджувались працювати в таких умовах, розуміючи, що такі лави небезпечні для життя. Невже із-за грошей необхідно ризикувати життям, а різні злочинці при цьому наживаються на здоров’ї та житті шахтарів. Також чому незалежні профспілки не стали на бік своїх шахтарів, лише правоохоронці змогли зупинити цей злочин.

#СБУ #Первомайськвугілля #корупція
Поділиться в соціальних мережах: