Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

На Одещині «віртуальний» технагляд під час будівництва казарм призвів до 8,7 млн. грн збитків

На Одещині «віртуальний» технагляд під час будівництва казарм призвів до 8,7 млн. грн збитків - Корупціонер в Україні
18970
ДБР (теруправління у місті Миколаєві) повідомило про підозру директору ТОВ, який мав кваліфікаційний сертифікат інженера технагляду та право здійснювати технічний нагляд за будівництвом, але не здійснив належний контроль і технічний нагляд за проведенням будівництва казарм поліпшеного планування.

У період з жовтня 2018 року по квітень 2019 року, під час будівництва казарм поліпшеного планування у Лиманському районі Одеської області на замовлення Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління, злочинною групою була організована корупційна схема з метою заволодіння бюджетними коштами. До складу групи входили: начальник управління; т. в. о. начальника-заступника начальника управління; головний інженер управління; директор підприємства генпідрядника ПП та директор підприємства-субпідрядника ТОВ.

Через відмову місцевих інженерів технагляду, які не погоджувати підроблені акти з завищеними обсягами виконаних будівельних робіт, фігуранти справи не могли подати до казначейської служби вказані акти та здійснити проведення за ними оплати. Тому злочинці відшукали у м. Києві директора ТОВ, який мав кваліфікаційний сертифікат інженера технагляду та право здійснювати технічний нагляд за будівництвом об'єктів архітектури, але спокусився на гроші.

Підозрюваний, посилається на не обізнаність істинних намірів злочинців, сам став їх учасником після погодження неналежно здійснювати технагляд та завіряючи власним підписом та печаткою інженера технічного нагляду подані йому акти без жодного виїзду на об’єкти будівництва.

Тим самим директор ТОВ не здійснив належний контроль і технічний нагляд за проведенням будівельно-монтажних робіт на об'єктах будівництва, а саме: не проконтролював відповідність обсягів, якості та вартості виконаних робіт проекту, його технічним умовам і стандартам; не перевірив відповідність фактичних витрат актам виконаних робіт.

Незважаючи на це підозрюваний підписав та завірив одержані акти, чим наніс Південному територіальному квартирно-експлуатаційному управлінню збитків на суму 8 716 055 грн.

Попри ухиляння фігурантом справи від отримання повідомлення про підозру, йому інкримінують службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки (за ч. 2 ст. 367 КК України). Стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Бажання отримати «легких грошенят» обернулось для сертифікованого інженера з технагляду реальним покаранням. Бачимо, що злобудовники готові ризикувати здоров’ям громадян, так як порушення при будівництві можуть призвести до трагедій. Скільки ще фіктивних актів виконаних робіт у будівництві мають характер «віртуальних» перевірок? Вважаємо багато, тому правоохоронцям ще багато роботи. А чи сприятиме реформа ДАБІ викорененню таких явищ покаже час.


#ДБР
#ПівденнеТКЕУ
#технаглядзабудівництвом
#корупція
Поділиться в соціальних мережах: