Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

На Тернопільщині викрита корупційна схема «поборів», яка організована керівництвом місцевої ДАБІ

На Тернопільщині викрита корупційна схема «поборів», яка організована керівництвом місцевої ДАБІ - Корупціонер в Україні
20250
СБУ припинила діяльність злочинної групи, у складі керівника Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) у Тернопільській області та його підлеглого - інспектора будівельного нагляду, які організували системний корупційний механізм «поборів».

За даними слідства, високопосадовці створили механізм систематичного одержання неправомірної вигоди від представників будівельного бізнесу, який полягає в сприянні підприємцям у безперешкодному отриманні дозвільних документів на виконання підрядних робіт. За це фігуранти справи вимагали різні суми хабарів. Був задокументований один епізод із фактів вимагання посадовцем грошей у місцевого забудовника за оформлення документації для введення в експлуатацію об’єкта комерційної нерухомості.

Співробітники СБУ разом з місцевою поліцією затримали фігурантів справи на робочому місці під час одержання другої частини хабаря, після вже задокументованого отримання першої суми хабаря. Їм інкримінують дії за ч. 3 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Це не перший випадок злочинної діяльності високопосадовців ДАБІ. Нагадаємо. У Закарпатській області заступник голови облради і один з керівників обласного управління ДАБІ вимагали грошенят з підрядників за безперешкодне зведення об’єктів проекту «Велике будівництво» на території регіону.

А ще раніше СБУ були викритті посадовці ДАБІ на масштабній незаконній видачі дозвільних документів на будівництво. Системне зловживання своїми повноваженнями й спричинило прийняття рішення про реформування ДАБІ, але незважаючи на сам процес реформування посадовці продовжують використовувати недосконалість законодавства для власних інтересів. Цим самим, вже в зародку, доводять безперспективність таких заходів. Разом зі створенням нових установ потрібно набирати й нових службовців, а не «доручати» реформування тим, з вини яких саме й потрібна реформа будівельної галузі.


#СБУ
#ДАБІ
#ТернопільськаОбласть
#корупція
Поділиться в соціальних мережах: