Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

НАБУ продовжило розкриття зловживань в ОАСК

НАБУ продовжило розкриття зловживань в ОАСК - Корупціонер в Україні
21870
1 вересня 2020 року виявилась «святом» ще й для суддів Окружного адміністративного суду м. Києва (ОАСК). Вища рада правосуддя (ВРП) повернула клопотання Офісу Генерального прокурора України (ОГПУ) про тимчасове відсторонення голови ОАСК, його заступника та суддів цього ж суду у зв’язку з притягненням їх до кримінальної відповідальності, без розгляду. Про що повідомив голова ОАСК, Павло Вовк на своїй сторінці у facebook.



Докази здобуті детективами НАБУ свідчать про позаслужбові взаємовідносини суддів ОАСК з окремими членами ВРП. Нагадуємо, що у серпні 2019 року під час розгляду питання про відсторонення трьох суддів ОАСК, у зв’язку з притягненням їх до кримінальної відповідальності за перешкоджання діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) та винесення ними завідомо неправосудних судових рішень, ВРП відмовила у задоволенні клопотання. У липні 2020 року суддям ОАСК повідомили про підозру у захопленні державної влади, а також втручання у діяльність державних діячів, а в цей час ВРП звинуватила НАБУ у організації інформаційної кампанії, яка нібито загрожує незалежності судової влади.

Детективи НАБУ розслідуючи факти вчинення корупційних злочинів головою та суддею ОАСК, а також головою Державної судової адміністрації України (ДСАУ), задокументували не тільки окремі факти вчинення корупційних злочинів, а й викрили цілу систему керованого правосуддя, яке не лише сприяло особистому збагаченню суддів, а й використовувалося головою ОАСК як інструмент захоплення ним влади у судовій системі. При цьому, отримані під час негласних слідчих (розшукових) дій «плівки» свідчать про те, що голова ОАСК має безпрецедентний вплив на окремих членів ВРП та використовував своє широке коло зв’язків у різних органах. 

Чому є підтвердження зафіксовані телефонні розмови голови ОАСК.



Відтак, виникають обґрунтовані сумніви щодо об’єктивності та неупередженості таких членів, тому їм було заявлено відводи.

Взагалі суддів ОАСК та голову ДСАУ, колишніх високопосадовців та інших фізичних осіб звинувачують у вчиненні низки злочинів, зокрема, створення та участь у злочинній організації; захоплення державної влади; зловживання впливом; втручання у діяльність державних діячів та створення штучних перешкод у діяльності ВККСУ та її членів.

У провадженні також фігурують окремі посадовці інших державних органів у системі правосуддя, зокрема й ті, що покликані формувати доброчесний корпус суддів, слідкувати за додержанням ними законів та професійної етики.



Відносно повернення ВРП клопотання ОГПУ без розгляду, свій коментар надала Ольга Просянюк, адвокат та партнер юридичної компанії AVER LEX, на своїй сторінці у facebook.



Як не згадати вислів Голди Меїр, 5-ого прем'єр-міністра Ізраїлю: «... Якщо ви хочете побудувати ту країну, куди будуть повертатися її сини і дочки … якщо ви хочете побудувати країну, у якій не буде почуття страху за майбутнє, то необхідно … прирівняти корупцію до зради батьківщині, а корупціонерів - до зрадників аж до сьомого коліна ...».

Побудована «попередниками» корупційна система проросла в усі сфери державної влади, тому викорінити цей корупційний спрут є головним викликом для нової влади.

#НАБУ #ОАСК #ВРП #ОГПУ #ВККСУ #ДСАУ #корупція





 
Поділиться в соціальних мережах: