Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

НАБУ завершило ще одне розслідування про зловживання в енергетиці

НАБУ завершило ще одне розслідування про зловживання в енергетиці  - Корупціонер в Україні
20370
Продовжується передача кримінальних справ щодо посадовців енерго-підприємств по окремим епізодам. НАБУ завершило розслідування за підозрою у зловживаннях керівників ПАТ «Черкасиобленерго», ПАТ «Запоріжжяобленерго» та  ПрАТ «ХК «Енергомережа», тобто чотирьом підозрюваним відкрито матеріали слідства для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акту до суду.

Злочинці організували незаконну схему з використанням механізму відступлення права вимоги, переведення боргу, зарахування зустрічних однорідних вимог, в результаті якої заволоділи коштами енерго-підприємств та великих споживачів електроенергії. Підозрюваним висунуто обвинувачення за ч. 2 ст. 364 («Зловживання владою або службовим становищем»), ч. 5 ст. 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), та іншим статтям КК України.

Слідство встановило, що в результаті дії цієї корупційної схеми ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Запоріжжяобленерго» не отримали 544 млн. грн за поставлену електроенергію споживачам, які мали надійти на їхні рахунки зі спеціальним режимом використання та підлягали подальшому пропорційному розподілу з ДП «Енергоринок». Натомість ці кошти перераховували товариствам із ознаками фіктивності. Ще 81 млн. грн ПАТ «Черкасиобленерго» «позбулося» через незаконний механізм запозичення в ПрАТ «ХК «Енергомережа».

Розслідування фактів НАБУ здійснює з липня 2016 року. Відтоді детективи встановили низку епізодів злочинної діяльності за участі посадовців ПрАТ «ХК «Енергомережа» та очільників державних енергокомпаній. Розслідування частини з них закінчене – справи слухаються в суді.

За фактом заволодіння злочинцями 346 млн. грн ПАТ «Запоріжжяобленерго» — справа вже слухається в Вищому антикорупційному суді.

Завдяки досудовому розслідуванню НАБУ домоглося визнання недійсними 27 правочинів за участю цих енергокомпаній  на загальну суму понад 1,5 млрд. грн та завдяки цьому повернуто державним підприємствам 344 млн. грн.

Звертає на себе увагу те, що підозрювані керували компаніями з часткою держави понад 50%, а саме: в ПАТ «Черкасиобленерго» 71% акцій належить державі, ПАТ «Запоріжжяобленерго» 60,2% акцій належить державі та в ПрАТ «ХК «Енергомережа» 100% належить державі. Але жодному чиновнику міністерства енергетики чи члену наглядової ради цих акціонерних товариств не пред’явлено звинувачень хоча б за халатність. Навряд чи такі «операції» можливо було провести без їх відома, тим більше, що це напряму відображалось на господарській діяльності цих акціонерних товариств. Може не змінювати високопосадовців потрібно, а саджати за злочинну недбалість та бездіяльність.

#НАБУ #Черкасиобленерго
#Запоріжжяобленерго
#Енергомережа #Енергоринок
Поділиться в соціальних мережах: