Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

НАБУ «знайшла» ще одного підозрюваного в справі ТОВ «Оптимумспецдеталь»

НАБУ «знайшла» ще одного підозрюваного в справі ТОВ «Оптимумспецдеталь» - Корупціонер в Україні
20020
НАБУ повідомило про підозру ще одному фігуранту справи, який отримав 950 тис. грн за «посередництво» з особою, яка забезпечувала вплив на ухвалення рішення генеральним директором Державної компанії «Укрспецекспорт».НАБУ повідомило про підозру ще одному фігуранту справи, який отримав 950 тис. грн за «посередництво» з особою, яка забезпечувала вплив на ухвалення рішення генеральним директором Державної компанії «Укрспецекспорт».

Підозрюваний разом із ще низкою осіб впродовж 2015-2017 років організували корупційну схему з постачання товарів невідомого походження при здійснені підприємствами ДК «Укроборонпром» державних закупівель із ухиленням від сплати податків, для цього були використані ТОВ «Оптимумспецдеталь» та інші «прокладки» - суб’єкти господарювання. Загалом внаслідок такої діяльності було поставлено товарів на суму близько 165 млн. грн, а до бюджету не надійшло понад 49 млн. грн, з яких 25,77 млн. грн це податок на додану вартість, 23,57 млн. грн – податок на прибуток, які в подальшому були «відмиті» фігурантами справи та використані на власний розсуд.

Завдяки зусиллям підозрюваного та його хабарям, ТОВ «Оптимумспецдеталь» отримувало переваги під час укладення договорів та розрахунків з підприємствами «Укроборонпрому». Сам він отримував неправомірну вигоду, яка, за домовленістю, становила 50% від загальної суми незаконно отриманого прибутку учасників корупційної схеми. Таким чином, лише за одним договором підозрюваний отримав 950 тис. грн. неправомірної вигоди, але як свідчить слідство, це не єдиний випадок отримання коштів з протиправної діяльності. Дії підозрюваного кваліфіковані за ч. 2 ст. 369-2 КК України (зловживання впливом).

Загалом, слідством було встановлено вже вісім учасників цієї корупційної схеми, у якій приймала участь ТОВ «Оптимумспецдеталь». З них дві особи вже засуджено, троє – на лаві підсудних та ще троє разом з новим фігурантом справи знаходяться підозрюваними по справі.

Не лише справа Свинарчуків мала місце в Укроборонпромі, тобто вся керівна вертикаль була пронизана корупційними схемами. Але навіть у такій утаємниченій конторі, як Укрспецекспорт, можливо використовувати систему держзакупівель для розкрадання держбюджету. Відповідальність за своїх «призначенців» повинні нести їх керівники аж до керівництва держави, так як це напряму впливає на обороноздатність країни та судити їх потрібно ще за держзраду


#НАБУ
#Укроборонпром
#Укрспецекспорт
#Оптимумспецдеталь
#корупція
Поділиться в соціальних мережах: