Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

Поліцейського звинуватили в перешкоджанні журналісту «Громадського телебачення»

Поліцейського звинуватили в перешкоджанні журналісту «Громадського телебачення» - Корупціонер в Україні
18610
ДБР (ТУ в м. Києва) повідомили про підозру співробітнику Нацполіції в умисному перешкоджанні професійній діяльності журналіста «Громадського телебачення».

Слідством було встановлено, що ще рік тому під час прямого ефіру з акції протесту підприємців поліцейський вибив з рук журналіста мобільний телефон і переламав стабілізатор, який використовувався для відеозйомки. В подальшому поліціянт не представився журналісту, не роз’яснив йому вимоги щодо обмежень пересування у зв’язку із карантинними обмеженнями через COVID-19.

В той же час журналіст надав пояснення щодо законності своїх професійних дій, зокрема стосовно вибору локації у зеленій зоні, який був зумовлений службовою необхідністю - пошуком кращого ракурсу ведення відеозйомки, при цьому поліцейський проігнорував його пояснення та виштовхнув журналіста на тротуар.

Правоохоронцю інкримінують дії за ч. 3 ст. 171 КК України (умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності, вчиненому службовою особою з використанням свого службового становища); ч. 1 ст. 347-1 КК України (умисне пошкодження майна, що належить журналісту, у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності). Передбачено покарання за цими статтями: штраф від 1 тис. до 4 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 5 років.

Це поодинокий випадок, коли поліціянт за перешкоджання діяльності журналіста опиниться на лаві підсудних. Навіть резонансні справи з вбивствами журналістів не можуть отримати свого кінця, зокрема у справі Георгія Гонгадзе замовники так й залишились без звинувачень хоча є безперечні докази злочину. Тому за такий на перший погляд не значний «проступок» поліцейського потрібно притягнути його до відповідальності щоб в подальшому забезпечити повагу з боку правоохоронних органів до праці журналістів.


#ДБР #Нацполіція #ГромадськеТелебачення #перешкоджанняжурналістськійдіяльності
Поділиться в соціальних мережах: