Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

«Посунся!» Чим ознаменувався перший вирок ВАСУ

«Посунся!» Чим ознаменувався перший вирок ВАСУ - Корупціонер в Україні
20680
Вищий антикорупційний суд України (ВАСУ) завершив розгляд справи щодо колишньої судді апеляційного суду Дніпропетровської області Надії Посунся та виніс свій перший вирок. Екссуддю визнали винною «за брехню» в декларації і призначили 51 тис. грн штрафу з позбавленням права обіймати державні посади (окрім виборних) протягом року.

Згідно з основною версією обвинувачення, колишня суддя «умисно» не подала електронні декларації за 2015 та 2016 роки. При цьому, сама Надія Посунся на засіданні суду пояснювала, що декларації нею були подані, але не в електронному вигляді, а в паперовому, також вона просила оприлюднити її паперові декларації на веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Причиною для відмови подавати декларації у електронному вигляді була позиція обвинуваченої, яка вважає, що електронним носієм фактично підміняється її особистий підпис та ім’я. У зв’язку з чим, суддя від отримання ІПН і електронного цифрового підпису відмовилась. Вона наполягала, що фактично її обвинувачують у відмові від отримання електронного цифрового підпису та за подання паперової форми декларації.

 
У цьому випадку звертає на себе увагу те, що Вища рада правосуддя (ВРП) звільнила суддю ще у 2018 році у зв’язку з поданням заяви про відставку. Тобто НАЗК разом з іншими антикорупційними органами витратила на це не менше ТРЬОХ років щоб призначити штраф у 51 тис. грн. Тобто правоохоронці, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та суд витрачали кошти за рахунок платників податків, отримували заробітну плату щоб довести, що декларувати потрібно лише в електронній формі, що, на наш погляд, протирічить Конституції. Тобто всім корупціонерам пред’явлені підозри, черга з яких вже очікує вироків ВАСУ, раз саме таке порушення потребувало першочергового розгляду. Ні, за кожне правопорушення повинно наступити відповідальність, але ж виходить саме це настільки важливе, що було розглянуто скоріш інших.


#ВищийАнтикорупційнийСудУкраїни
#АпеляційнийСудДніпропетровськоїОбласті
#ВАСУ #НАЗК #ВРП #НадіяПосунся
Поділиться в соціальних мережах: