Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

Результати співпраці НАБУ та Антикорупційного бюро Польщі - затримання Славоміра Новака колишнього главу Укравтодора!

Результати співпраці НАБУ та Антикорупційного бюро Польщі -  затримання Славоміра Новака колишнього главу Укравтодора! - Корупціонер в Україні
20350
Цікава новина із за кордону, яка напряму стосується наших високопосадовців. У Польщі місцеве Центральне антикорупційне бюро разом з НАБУ затримало Славоміра Новака,  який займав посади колишнього міністра транспорту Польщі та екс-голови «Укравтодору». Зазначена інформація надійшла від прес-секретаря міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслава Заріна та прес-служби НАБУ. Це перший випадок, коли зусиллями міжнародної спільної слідчої групи спіймано міжнародну злочинну групу.

Разом з ним затримали колишнього командира JW «GROM» та підприємця з Гданська.

За повідомленнями від правоохоронців С. Новака підозрюють у корупції шляхом створення організованої злочинної групи, в одержанні неправомірної вигоди від представників компаній в сфері дорожнього господарства та «відмивання» грошей, отриманих у злочинний спосіб.

За наслідками скоординованих заходів були отримані докази корупційних дій громадян України, Республіки Польща та інших країн. Вже скоро правоохоронці вручають на території України підозру ряду осіб причетних до цих подій. Також правоохоронці вживають заходів для встановлення інших учасників групи, причетних до відмивання коштів.

Слідчими було встановлено, що колишній керівник Укравтодору залучив до складу злочинної групи раніше знайомих йому осіб, як громадян України, так і Польщі,  зафіксовані епізоди її діяльності впродовж 2016-2019 рр. В деяких випадках компанії, які були створені на території Республіки Польща, викупались учасниками тендерних процедур Укравтодору за суми, які у сотні разів перевищували їхній статутний капітал.

Задокументована низка епізодів про отримання колишнім главою Укравтодору неправомірної вигоди, які отримував за ухвалення рішень про використанням кредитів на ремонт українських доріг, наданих міжнародними фінансовими організаціями. Всього злочинна група використала кредитних коштів на загальну суму, що перевищує 270 млн. євро. С. Новак використовував своє службове становище в Україні та «висловлював прохання» про отримання неправомірної вигоди. При цьому, отримання коштів відбувалось шляхом поповнення статутного капіталу компаній, створених в Польщі, за кошти учасників тендерних процедур, які організовував Укравтодор тут в Україні. А керівниками новостворених польських компаній виступали близькі та підконтрольні колишньому главі Укравтодору особи.

Спасибі, що знайшли спільну мову правоохоронці двох держав.

Цікаво, а була відома інформація про незаконну діяльність С. Новака на час його призначення на посаду керівника Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор), яку він очолював протягом трьох років. Славно попрацював.

Ще багато закордонних «реформаторів» приймали та приймають участь в управлінні нашими стратегічними об’єктами промисловості в різних наглядових радах. Судячи з цього, закордонні фахівці «дуже допомагають» розбудовувати українську економіку, особливо це видно з вікна автомобіля.

#НАБУ #Новак #Укравтодор #корупція
Поділиться в соціальних мережах: