Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

СБУ повернула державі контроль над реєстрами стосовно оформлення документів моряків

СБУ повернула державі контроль над реєстрами стосовно оформлення документів моряків - Корупціонер в Україні
21790
СБУ викрили і заблокували масштабну злочинну схему оформлення дозвільних документів моряків, яку довгий час «не бачили» в Міністерстві інфраструктури.

За даними слідства, в цій схемі посадовці з’єднали роботу мережі агентів-посередників, які за винагороду «допомагали» морякам проходити регулярне підтвердження своєї кваліфікації, та несанкціоновані втручання в «державний» реєстр.

Це дозволило корпціонерам незаконно оформлювати дозвільні документи для моряків. Зокрема, якщо моряк намагався самостійно пройти тестування через особистий кабінет, то йому створювали штучні перешкоди, затягували строки видачі сертифікатів чи спотворювали результати тестів. Тоді він був змушений звертатися до посередника, який за допомогою «спеціального» додатку завантажував документи моряка в реєстр та забезпечував позитивне проходження тестування, і в кінцевому результаті підтвердження кваліфікації. При цьому, самому замовнику не потрібно було відвідувати навчальні центри, курси чи проходити медичні обстеження

«Тариф» за послуги посередника становив від 3 до 8 тис. доларів США в залежності від посади моряка.

Як з’ясувалось фактично державний реєстр перебував у володінні сторонніх приватних осіб (за не підтвердженими правоохоронцями даними «держателями» реєстрів були громадяни РФ). Вони ж мали доступ до цих реєстрів, хоча реєстри розроблялися та були профінансовані з бюджету.

«Дохід» злочинців щороку становив понад 150 млн. доларів США.

Під час масштабної спецоперації були проведені обшуки в офісах, дата-центрах і в місцях проживання фігурантів справи та задокументовані докази злочинної схеми.

Також встановлена участь у схемі колишніх та нинішніх посадовців Державної служби морського та річкового транспорту України та Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків.

Наразі реєстри заблоковані, а правоохоронці вживають усіх організаційно-технічних заходів, щоб остаточно повернути реєстр державі та відновити його стабільну роботу.

Корупційні схеми при видачі посвідчень моряків були відомими всім хто з цим стикався, навіть деяких чиновників спіймано на хабарях

Але чи понесе за цей корупційний «бардак» колишнє та нове керівництво установ та відомств не відомо.


#СБУ #МІУ #ДержавнаСлужбаМорськоготаРічковогоТранспортуУкраїни #ІнспекціязПитаньПідготовкитаДипломуванняМоряків #корупція
Поділиться в соціальних мережах: