Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

У Морській адміністрації викрита корупційна схема при отриманні посвідчень «капітанів»

У Морській адміністрації викрита корупційна схема при отриманні посвідчень «капітанів» - Корупціонер в Україні
21670
СБУ разом з Київської місцевої прокуратури № 9 викрила в  Державній службі морського та річкового транспорту України системну корупційну схему при отриманні посвідчення судноводія. Організували протиправну схему колишні та діючі посадовці Морської адміністрації.

Розслідуванням встановлено, що злочинці вимагали та отримували хабарі за безперешкодну здачу іспитів майбутніми моряками. Для цього посадовці, які входять до складу кваліфікаційної комісії, вступили у змову зі службовими особами навчальних закладів з підготовки моряків. За отримання посвідчення судноводія малого та маломірного судна вимагали 10 тис. гривень з кожного кандидата. Це давало злочинцям щомісяця «заробляти» майже 1 мільйон гривень за фіктивне навчання.

Спочатку в Київській держаній академії водного транспорту здійснювалось «формальне» проходження тестів, а потім у Державній службі морського та річкового транспорту кандидати отримували посвідчення судноводія.

Наразі проводяться обшуки у приміщеннях Морської адміністрації, школи з підготовки судноводіїв і за адресами проживання фігурантів справи для вилучення документації та «чорнових» записів, які підтверджують функціонування корупційної схеми, а також коштів, отриманих від цієї протиправної діяльності.

У межах розпочатого кримінального провадження слідчими СБУ були задокументовані два епізоди отримання чиновниками хабарів. Такі дії кваліфікуються за ч. 3 ст. 368 КК України.

Добра справа, але виникають питання чи потягне це відміну виданих попередньо посвідчень, чи потрібна буде повторна здача «іспитів». Також потрібно перевірити Морську адміністрацію на наявність інших корупційних схем, зокрема, при реєстрації в Суднової книзі маломірних плавзасобів.


#СБУ
#Прокуратура9
#МорськаАдміністрація
#КиївськаДержанаАкадеміяВодногоТранспорту
Поділиться в соціальних мережах: