Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

СБУ запобігла втраті суден Українського Дунайського пароплавства вартістю понад 2 млрд. грн

СБУ запобігла втраті суден Українського Дунайського пароплавства вартістю понад 2 млрд. грн - Корупціонер в Україні
19930
СБУ викрила керівництво ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» при спробі незаконного відчуження майна компанії на понад 2 млрд. грн в інтересах іноземної комерційної структури.

Слідством встановлено, що високопосадовці компанії організували оборудку під виглядом «реорганізації» діяльності пароплавства, під час якої фігуранти справи планували вивести з балансу товариства 455 одиниць флоту, зокрема морські та річкові судна, баржі. Одночасно злочинці збирались інвестувати кошти дочірніх і афілійованих підприємств пароплавства до статутного капіталу іноземної компанії.

Для реалізації корупційної схеми посадовці подали до Міністерства інфраструктури України (Мінінфраструктури) документи з нульовою вартістю суден (455 одиниць) флоту, погодження яких надало можливість безконтрольного розпорядження цим державним майном.

За результатами обшуків, які були проведені в офісних приміщеннях пароплавства та за місцями проживання фігурантів справи, вилучено: документацію щодо діяльності офшорних компаній пароплавства; договори зовнішньоекономічної діяльності по ремонту плавзасобів; документи про створення офшорних компаній та іншу фінансову звітність, також вилучено велику суму готівки в іноземній валюті.

Підозрюваним інкримінують злочинні дії за ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 191 та ч. 1 ст. 111 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; державна зрада).

Це перший випадок коли за дії посадовців, що могли призвести до завдання шкоди обороноздатності держави, їх звинувачують у державній зраді. На пам’яті втрата Чорноморського морського пароплавства, коли за втрату гордості країни лише один чоловік отримав покарання, але тоді це не була держзрада, то була «звичайна» крадіжка. Також визивають сумніви дії співробітників міністерства, які ніби не розуміли, що може відбутись з цілою флотилією за нульовою вартістю. Хоча б за недолугу кадрову політику керівництво міністерства повинно відповісти.


#СБУ #УкраїнськеДунайськеПароплавство #Мінінфраструктури #корупція #держзрада
Поділиться в соціальних мережах: