Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

СБУ звітує про затримання корупціонерів

СБУ звітує про затримання корупціонерів - Корупціонер в Україні
19920
СБУ протягом першого півріччя 2020 року спромоглась піймати та відкрити кримінальні справи щодо 372 службових осіб, які підозрюються у вчиненні корупційних та інших злочинів.

Безпосередньо на хабарі були спіймані 152 особи (ст. 368 КК України). З них всього декілька високопосадовців, зокрема, керівник однієї з облдержадміністрацій, який через посередника вимагав «данину» у посадовців інших держструктур. Сума хабара протягом року мала сягнути 1,8 мільйона гривень. Багато це чи мало? Як для одного спійманого буде замало. Тіньовий сектор економіки за офіційними даними НБУ складає чверть ВВП держави, а це 846 млрд. грн. Де ці кошти?

Інший випадок на 85 тисяч доларів США, посадовець ДФС у Полтавській області теж вимагав хабар від підприємця за повернення вилученого під час обшуку майна та закриття справи. А що лише в Полтавській області «працюють» фіскали чи знов у них все «добре». Або цей не хотів ділитися?

За пів року все СБУ, тобто по всій Україні, спромоглись викрити кілька злочинних угрупувань: кілька посадовців територіального органу Держгеокадастру на Луганщині; начальник, його заступник і шестеро співробітників Павлоградського відділу поліції; прокурор однієї з місцевих прокуратур та заступник голови районного суду Харкова. Ще декілька окремих посадовців, які діяли «самостійно», з яких до різних видів і строків покарання засуджено лише 61 посадову особу (це лише 20% від загальної кількості), а 85 – звільнено із займаних посад. Тобто підсумуємо, по всій країні притягнуто до відповідальності лише 146 чоловік. Виходить якщо навіть рахувати хабарі складають 1% від тіньової економіки, то на кожного повинно бути десь 100 млн. грн (з урахуванням затримання іншими силовими структурами), щось не виходить. Пора ще й конфісковувати майно хабарників, може так повернемо гроші в бюджет чи хоча б зарплатню силовиків виправдаємо.

#СБУ #корупція #хабар
Поділиться в соціальних мережах: