Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

Справа Кропачева, яка завдала збитків державі на 51 млн. грн, передається до суду

Справа Кропачева, яка завдала збитків державі  на 51 млн. грн, передається до суду - Корупціонер в Україні
21830
НАБУ завершила розслідування фактів завдання збитків трьом вугледобувним державним підприємствам на суму 51,17 млн. грн у так званої «справи вугільного бізнесмена Віталія Кропачова».

Знову корупційна схема, яка використовувала «відкриті та ПРОЗОРРІ» закупівлі на тендерах. Впродовж 2016-2018 рр. учасники корупційної схеми фактично встановили контроль за державними закупівлями трьох державних підприємств — ДП «Селидіввугілля», ДП «Мирноградвугілля» та ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське № 1». Тобто був встановлений контроль з боку злочинців за всім процесом тендерних закупівель — від моніторингу потреб шахт у закупівлях, формування умов тендерів, комунікації з потенційними постачальниками до визначення очікуваної вартості закупівлі, переможця тендерів та контролю за розрахунками з ним.

Технічними учасниками тендерів, в яких перемагало ТОВ «Доненергоекспорт», були також компанії Тріал трейд і Універсал Інвест-Строй. Вказані компанії нібито пов'язані з бізнесменом Кропачовим. Слідством встановлено, що фірми Доненергоекспорт і Тріал трейд використовували одну й ту саму IP-адресу під час подачі податкових декларацій. Крім цього, частина отриманих від шахт коштів було перераховано Тріал трейд на рахунок компанії ВБ Нерухомість, підписантом якої є дочка Кропачова - Юлія. Крім того, засновником ВБ Нерухомість є фірма самого бізнесмена Укрдонінвест.

У 69 епізодах (закупівлях) зазначених шахт були встановлені факти порушення тендерного законодавства, договори на постачання отримувала лише одна компанія. При цьому йшлося про постачання найрізноманітніших позицій від паливно-мастильних матеріалів, запасних частин до гірничо-шахтного обладнання, металовиробів, кабельної продукції для вугледобувних підприємств. Фактично злочинна група виконувала роль посередника, перепродуючи з націнкою товар, придбаний в учасників реального сектору. Останні, в свою чергу через навмисно створені учасниками схеми перешкоди не мали реальних шансів напряму співпрацювати з шахтами.

Упродовж майже трьох років ці шахти, за вказівками організаторів корупційної схеми, закупили за завищеними цінами різноманітне обладнання, запасні, витратні матеріали та інші товари, іноді навіть без нагальної потреби, на загальну суму майже 174,5 млн. грн, як наслідок, вказані державні шахти переплатили понад 51,17 млн. гривень.

Вже вісьмом підозрюваним відкрито матеріали слідства для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акту до суду. Крім організатора схеми, на лаву підсудних сядуть секретар тендерного комітету ДП «Селидіввугілля», секретар тендерного комітету ДП «Мирноградвугілля», голова, секретар та два члени тендерного комітету ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» і ще фізична особа-посередник.

Матеріали слідства стосовно участі директора ТОВ «Доненергоекспорт» (оголошений у розшук), голови тендерного комітету ДП «Мирноградвугілля» (оголошений у розшук) та ще однієї особи виділені в окреме кримінальне провадження. Дії всіх підозрюваних в цій корупційній схемі кваліфіковано за ч. 5 ст.191, ч. 1 ст. 255 КК України.

Пам’ятаєте, як урядовці розхвалювали систему ПРОЗОРРО, казали про «реформу» тендерних закупівель, але це чомусь не спиняє недоброчесних людей. Може потрібно нарешті «не ліжки переставляти», а змінити «круту» команду реформаторів. Також щоб запобігти злочинцям потрібно щоб до наглядових рад державних та комунальних підприємств входили не співробітники міністерств, а саме члени громад та громадських організацій.

#НАБУ #Кропачов #корупція
Поділиться в соціальних мережах: