Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

У Миколаєві комунальники так «торгували» електроенергією, що це призвело до значних втрат бюджету

У Миколаєві комунальники так «торгували» електроенергією, що це призвело до значних втрат бюджету - Корупціонер в Україні
21300
Знову корупційний механізм з використанням системи тендерних закупівель. СБУ  спільно зі слідчими Нацполіції викрила у Миколаєві корупційну схему привласнення коштів, яку організували керівники комунального підприємства.

За попередньою версією слідства, в 2019-2020 роках керівництво підприємства з порушенням Законів України «Про ринок електричної енергії» і «Про публічні закупівлі» уклало з комерційними структурами низку договорів на постачання електроенергії на майже 240 млн. гривень. Потім фігуранти справи підписали додаткові угоди на невигідних для комунального підприємства умовах.  У межах оборудки проводилися безтоварні операції з комерційними структурами, які мають ознаки фіктивності, а виведені у тінь кошти зловмисники привласнювали. Завдяки цій схемі зловмисники заволоділи коштами комунального підприємства в особливо великих розмірах, точний розмір збитків, завданих бюджету, ще встановлюється.

За результатами низки обшуків у Миколаївській та Харківській областях, проведених у службових кабінетах та за місцями проживання фігурантів, вилучена бухгалтерська та фінансово-господарська документація, зокрема чекові книжки, податкові накладні, а також «чорну» бухгалтерію, носії інформації та комп’ютерну техніку, які підтверджують протиправність цих оборудок.

Фігурантам інкримінують дії за ч. 3 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним) та ч. 1 ст. 367 КК України (службова недбалість).

А потім високопосадовці Міненерго жаліються, що велика заборгованість за поставлену електроенергію і в усьому винні рядові споживачі комунальних послуг. Може перевірити всіх «боржників», тоді й може буде можливість знизити тарифи. Такі корупційні схеми не поодинокі, а їх шляхи ведуть до керівництва Енергоринку та посадовців міністерства.


#СБУ
#Нацполіція
#комунальники
#держзакупівлі
#електроенергія
#корупція
Поділиться в соціальних мережах: