Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

«Укрбуд» проводив свої оборудки навіть в Чорнобильській зоні

«Укрбуд» проводив свої оборудки навіть в Чорнобильській зоні - Корупціонер в Україні
19510
Одним з чинників банкрутства корпорації «Укрбуд» є незаконні мільйонні тендерні оборудки на будівництві в Чорнобильській зоні. СБУ викрила керівництво Укрбуду на багатомільйонних зловживаннях під час будівництва об’єктів зберігання радіоактивних відходів на території зони відчуження.

Кожний другий випадок зловживань, який фіксується правоохоронцями, є порушення тендерних закупівель. Так протягом 2017-2018 років дочірні підприємства Укрбуду перемогли у державних закупівлях на будівництво 4-х ядерних об’єктів у Чорнобильській зоні. Зокрема, це централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, комплекси інженерно-технічних систем фізичного захисту та радіаційного контролю, завод із переробки рідких радіоактивних відходів.

Загальна сума тендерів сягала 1,1 мільярда гривень.

Проведена перевірка показала, що торги були виграні з порушенням законодавства. Тобто відбулась змова фігурантів тендеру, щоб маніпулювати цінами і усунути інших конкурентів. Крім цього, були значно завищені вартість робіт та послуг, що призвело до «подорожчання» закупівлі на понад 26 млн. гривень.

СБУ передала матеріали перевірки до Антимонопольного комітету, який оштрафував компанії «Укрбуду» на 117 млн. гривень та позбавив їх права брати участь у державних закупівлях терміном на 3 роки.

Щось з кожним повідомленням про розкриття чергової корупційної схеми випливають факти зловживання при проведенні тендерів та системи «ПРОЗОРРО». Може все ж таки пора поглянути на це джерело корупції, яке так розхвалюють закордонні партнери та наші «реформатори». Стара модель проведення конкурсів не чим значно не відрізняється від «нової» системи «ПРОЗОРРО», може лише використанням інтернету. Потрібно не засоби проведення тендерів міняти, а тих хто їх проводить.

#СБУ #АМКУ #Укрбуд #ПРОЗОРРО #Чорнобиль
Поділиться в соціальних мережах: