Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

В Одесі конвертаційний центр лише за 2020 рік на фіктивному ПДВ «відмив» державних коштів на понад 600 млн. грн

В Одесі конвертаційний центр лише за 2020 рік на фіктивному ПДВ «відмив» державних коштів на понад 600 млн. грн - Корупціонер в Україні
16270
СБУ заблокувала в Одесі масштабну схему розкрадання бюджетних коштів, яка діяла завдяки міжрегіональному конвертаційному центру.

«Конверт» діяв майже 10 років, за цей час ділки «обслуговували» десятки підприємств реального сектору економіки, а також державні та комунальні компанії. Завдяки «мінімізації» податків, формуванні фіктивного податкового кредиту та привласнення цільових державних коштів лише у 2020 році держава втратила понад 600 млн. грн.

За даними слідства, для конвертації державних грошей використовувана поетапна схема. Злочинці реєстрували фіктивні комерційні структури на підставних осіб, яких було виявлено понад 50 (юридичних осіб). Через які оформляли «липові» фінансово-господарські операції. На рахунки фіктивних компаній переводили «оплату» за зобов’язаннями. А потім зловмисники знімали готівку та розраховувались з «клієнтами».

Також ділки надавали «послуги» зі створення схем формування безтоварного податкового кредиту.

Через «конвертцентр» лише у 2019-2021 роках пройшли кошти, які за призначенням виділялись для реалізації цілої низки важливих, у т. ч. для стратегічних проектів регіону, а саме: на реконструкцію причалу Одеського морського порту; на модернізацію обладнання підприємства з ремонту та технічного обслуговування суден; на постачання унікального обладнання для підприємства енергетичного машинобудування, що є стратегічним для економіки та безпеки країни.

Одночасно були проведені 24 обшуки в офісних приміщеннях «конвертцентру» та за адресами мешкання організаторів та учасників схеми, за результатами яких було вилучено: понад 2 млн. грн готівкою; 123 печатки фіктивних та підконтрольних підприємств; оргтехніку із сформованими документами; первинну та «чорну» бухгалтерію, що підтверджують протиправну діяльність.

Фігурантів справи звинувачують за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у великих розмірах).

Завдяки таким «конвертам» й забезпечується фінансування корупції, зрозуміло, що сприяли цьому посадовці органів влади, які були повинні контролювати не тільки розподіл коштів та фінансування проектів, але їх реалізацію, ще й в повному обсязі.


#СБУ #Одеса #конвертаційнийцентр #корупція #відмиваннякоштів
Поділиться в соціальних мережах: