Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

Верховний Суд повернув державі незаконно відчужені будівлі понад 6,3 тис. кв. м столичного заводу «Більшовик»

Верховний Суд повернув державі незаконно відчужені будівлі понад 6,3 тис. кв. м столичного заводу «Більшовик» - Корупціонер в Україні
20680
Одночасно кілька правоохоронних органів повідомили про повернення майна заводу «Більшовик». Але Фонд держмайна України (ФДМУ) вважає це лише власним здобутком на теренах боротьби з корупцією.

СБУ повідомляє, що задокументувала і попередила протиправне відчуження майна АТ «Перший київський машинобудівний завод» (ПКМЗ). З повідомлення Офісу Генерального прокурора, прокуратура забезпечила у Верховному Суді прийняття рішення на користь держави та повернула державі нежитлові будівлі машинобудівного заводу. При цьому, прокуратура ще минулого року домоглася скасування рішення суду першої інстанції в Північному апеляційному господарському суді, який визнав результати електронних торгів недійсними.

Докладніше. Підставою для протиправного відчуження стали вимоги ГУ ДФС у м. Києві щодо стягнення заборгованості з підприємства. Внаслідок чого понад 6,3 тис. м2 нерухомості, розташованої у середмісті Києва, перейшли у власність приватної комерційної структури (ТОВ «Агроміл Дистрибьюшн»). 5 об’єктів заводу були незаконно реалізовані «за борги» через держпідприємство «Сетам» за понад 23,5 млн. грн. За висновками експертів ринкова вартість таких об’єктів у рази більше.

Це майно заводу, управління яким здійснює ФДМУ, відчужено всупереч волі власника та поза приватизаційною процедурою. Тобто через ці дії посадовців ДФС було не лише протиправно відчужено державне майно, а й, фактично, заблокована приватизація заводу, яка планувалась розпочатись зі стартом великої приватизації в Україні.

Також зазначимо, що наразі НАБУ здійснює процесуальне провадження у кримінальній справі щодо посадових осіб АТ «ПКМЗ», ТОВ «Агроміл Дистрибьюшн», ТОВ «ФК «Меридіан», службових осіб Драбівського районного ВДВС ГТУЮ у Черкаській області та ДП «Сетам» при відчуженні та реалізації майна «Більшовика», у результаті чого державі було завдано шкоду в особливо великому розмірі.

Але це не все. Правомірність проведення відповідних торгів є предметом чотирьох судових справ, у які прокуратурою здійснено вступ. Тобто виграна лише одна справа, винні ще ходять у статусі підозрюваних, але всі відомства радіють «успіху».

У зв’язку з цим виникає багато питань, чи понесе відповідальність керівництво ФДМУ за свою «недолугу» кадрову діяльність, це також стосується керівництва ДФС та Мінюсту, які лише «споглядають» за протиправною діяльністю своїх підлеглих. Незаконне відчуження майна заводу та його реалізація відбулась у жовтні 2019 року. Як стверджує ФДМУ очільник підприємства відразу був відсторонений, а Фонд звернувся до суду для скасування торгів та повернення будівель заводу. Але чому керівництво ФДМУ «не бачило» звітів заводу про м’яко кажучи збиткову господарську діяльність «Більшовика» ще напередодні арешту будівель та їх виставлення на продаж, питання риторичне. Премії отримали всі


#ВерховнийСуд #ФДМУ #ПКМЗ #Більшовик #Сетам #корупція
Поділиться в соціальних мережах: