Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

Заблокована інтернет-мережа конвертаційних центрів через криптовалютні інструменти

Заблокована інтернет-мережа конвертаційних центрів  через криптовалютні інструменти - Корупціонер в Україні
18680
СБУ знешкодила інтернет-мережу з відмивання коштів. Протягом 2017-2020 років група осіб з вимушених переселенців (з тимчасово окупованих територій) створила низку онлайн-ресурсів. Ця мережа дозволяла користувачам з України та країн колишнього СНД конвертувати криптовалюту з сумнівним джерелом походження у готівку та безготівкову форму. При проведені цих операцій не сплачувались податки до державного бюджету та не було ідентифікації клієнтів. Такі дії кваліфікуються за ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 209 та ч. 1 ст. 220-2 Кримінального кодексу України. Це дозволяло підтримувати фінансову систему ЛДНР, так як розрахунки були знеособлені.

Оперативниками СБУ встановлено, що видача необлікованої валюти в Україні здійснювалась через обмінні пункти, які легально задекларовали свою діяльність у Нацбанку. Для проведення транзакцій (так званих «перестановок» готівки) залучались тіньові представництва, які розташовані за кордоном, також ще забезпечувався обмін криптовалюти. Звісно війна сприяла цьому, може тому «її за тиждень завершити» було неможливо. Без зацікавленості деяких осіб з обох сторін, таке було б неможливим. Лише на п’ятому році війни доступ до окремих доменів були заборонені рішенням РНБО від 02.05.2018 «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», але це не було перепоною для злочинців.

За результатами 8 обшуків в офісних приміщеннях та за місцями проживання зловмисників, які проводили в Києві співробітники СБУ та Нацполіції, була вилучена велика сума готівки у різних валютах, банківські картки, комп’ютерна техніка, спеціальне обладнання та документація, що підтверджують незаконну діяльність. Є інформація, що частини виявленого обладнання використовувалась при обслуговуванні клієнтів у системі розрахунків «WebMоney». Також виявлено SIM-картки російських операторів, маршрутизатори мобільного та інтернет трафіку.

Все це підтверджує «гібридний» статус цієї війни. Наразі вживаються заходи для арешту вилученого майна, блокування рахунків, а також перевіряється причетність цієї  групи осіб до прямого фінансування так званих ЛДНР.

#СБУ #криптовалюта #конвертаційнийцентр
Поділиться в соціальних мережах: