Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

Корупційна схема на «Укртелефільм». Або як віджимають майно у теле- та кінокомпаній

Корупційна схема на «Укртелефільм». Або як віджимають майно у теле- та кінокомпаній - Корупціонер в Україні
20940
Журнал неодноразово інформував громадськість про корупційні схеми по «віджиму» майна в кіностудіях, зокрема державної студії «Укркінохроніка»Розкрадання державного майна під дахом Міністерства культури та Держкіно» ) та про Одеську кіностудіюОдеська перлина у кишені Ткаченка»). При цьому, жодної реакції з боку правоохоронних органів. Але о чудо!.. НАБУ побачило та повідомило про розкриття корупційної (звертаємо увагу типової) схеми на державному підприємству «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм».

Ця корупційна схема чітко демонструє тенденцію: майно, що перебуває у власності держави або державних підприємств, часто сприймається як нічиє. Та насправді держава — це не абстракція, а конкретні люди. Одні люди крадуть, інші — помічають і не мовчать. Саме завдяки таким свідомим людям корупціонери не встигли втілити свій злочинний план і майно «Укртелефільму» збережено. А НАБУ незабуло й себе похвалити, тобто все це «завдяки своєчасному й ефективному розслідуванню НАБУ».

За версією слідства, за вказівкою організатора корупційної схеми гендиректор «Укртелефільму» «передав» 67 об’єктів нерухомості у власність приватної компанії, під виглядом необхідності «інвестицій». Але це для компанії, фактично, була єдина господарська операція за весь час її існування, а на її рахунках на час укладення «договору» взагалі коштів не було. В підсумку майнові права на ці об’єкти ТОВ отримала за 14,5 млн. грн, тоді як їхня ринкова вартість сягала 83,22 млн. грн. (Балансова вартість усіх активів «Укртелефільму» перед укладанням угоди становила майже 54 млн. грн, а активів, які стали предметом злочину (67 об’єктів) — 42,5 млн. грн, тобто вони становили 80% всіх активів ДП.)

Крім цього, відчуження відбувалося з численними порушеннями процедури, у тому числі без погодження цієї угоди з органом управління — Державним комітетом телебачення і радіомовлення України. У подальшому учасники схеми «легалізували» це майно та його продаж. Кошти, отримані від продажу, планували поділити між собою. У результаті такої схеми державі в особі ДП «Укртелефільм» завдано збитків на 68,72 млн грн.

Може дочекаємось й по інших теле- та кіно-компаніях бравурних повідомлень від НАБУ про «розкриття» корупційних схем.

#НАБУ #Укртелефільм #Укркінохроніка #ОдеськаКіностудія #корупція
Поділиться в соціальних мережах: