Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

СБУ викрила високопосадовців Держгеокадастру на розкраданні десятків тисяч гектарів державних земель

СБУ викрила високопосадовців Держгеокадастру на розкраданні десятків тисяч гектарів державних земель - Корупціонер в Україні
33380
Нещодавно журнал вже інформував читачів про викриття СБУ масштабної корупційної схеми розкрадання сільськогосподарських земель державної власності, яку організували посадовці регіональних підрозділів Держгеокадастру під «прикриттям» вищого керівництва.Нещодавно журнал вже інформував читачів про викриття СБУ масштабної корупційної схеми розкрадання сільськогосподарських земель державної власності, яку організували посадовці регіональних підрозділів Держгеокадастру під «прикриттям» вищого керівництва.

Впродовж теми, СБУ також викрила та заблокувала низку інших корупційних механізмів, організованих високопосадовцями Держгеокадастру. Схема діяла завдяки використанню системи документообігу відомства, а за іншою схемою організатори оборудок вивели понад 20 тис. га земельних ділянок із держвласності.

За даними слідства за «першою схемою» було задокументовано, як посадовці, фальсифікували інформацію, що обробляється в автоматизованій системі управління документами «ДокПроф-3». Завдяки таким діям, регіональні підрозділи установи не могли вносити данні щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення. При цьому, чиновники змінювали цільове призначення землі та передавали її у власність інших осіб без жодних процедур лише просто «змінюючи» документи в інформаційній системі.

А для функціонування цієї корупційної схеми зловмисники організували низку бек-офісів, тобто фактично створили паралельні регіональні підрозділи Держгеокадастру, але вже приватні.

Інша оборудка була організована виключно в Запорізькій та Донецькій областях для роботи із так званими «елітними» земельними ділянками, які оформлювались на підставних осіб, частина з них навіть не знала про ці оборудки. За цією схемою у приватну власність було переоформлено земельні ділянки загальною площею понад 20 тис. гектарів.

За результатами обшуків, які проводились у 6 обласних підрозділах Держгеокадастру, було вилучено: відповідні рішення (накази за 2021 рік), на підставі яких передалися землі за межами населених пунктів; бухгалтерська звітність; журнали реєстрації, факсиміле, печатки підприємств, договори; електронні ключі доступу до інформаційних систем Держгеокадастру; «чорна бухгалтерія» про незаконне виділення земельних ділянок; мобільні телефони, з інформацією про реалізацію схеми.

Це лише частина задокументованих оборудок у Держгеокадастрі, слідство триває.

Може потребують перевірки всі відомства в країні на наявність паралельних структур, бо саме таке враження складається від діяльності органів влади. Корупція це країна в країні, тому боротьба з внутрішнім ворогом не менш значима, як із зовнішнім.


#СБУ #Держгеокадастр #ДонецькаОбласть #ЗапорізькаОбласть #корупція
Поділиться в соціальних мережах: