Репост - крок до змін! Розкажіть друзям про журнал
Головна/Новини

Керівництво «Сумиобленерго» за допомогою корупційних схем вивели у «тінь» понад 80 млн. грн

 Керівництво «Сумиобленерго» за допомогою корупційних схем вивели у «тінь» понад 80 млн. грн - Корупціонер в Україні
18520
СБУ спільно з Нацполіцією викрила корупційні схеми, які були організовані топменеджментом АТ «Сумиобленерго» та дозволили вивести в тінь понад 80 млн грн.

За даними слідства, керівництво компанії з державною часткою в межах інвестиційної програми мало здійснити реконструкцію та відновити енергетичну системи регіону. Регламент таких робіт врегульований відповідними нормативними документами. Але за результатами перевірок було встановлено, що фактично не було виконано 60% передбачених робіт. При цьому, кошти за їх виконання були перераховані на рахунки афілійованих комерційних структур в повному обсязі. Завдяки таким оборудкам з активів підприємства було незаконно виведено понад 80 млн. гривень.

Також було задокументовані низки операцій з купівлі-продажу так званих «сміттєвих» цінних паперів, які протягом 2017-2020 років здійснювали посадовці Сумиобленерго. Завдяки цим оборудкам керівництво компанії ще вивило з прибутків АТ «Сумиобленерго» понад 195 млн. гривень через підконтрольні комерційні структури.

За результатами обшуків у робочих кабінетах посадовців та в офісах афілійованих структур були вилучена «чорна» бухгалтерія та документи із доказами протиправної діяльності.

Наразі здійснюється перевірка відомостей про можливе штучне підвищення тарифів на електроенергію для населення і бізнесу для покриття збитків від цих оборудок. Триває досудове розслідування для встановлення всіх причетних до оборудок посадових осіб та для повернення незаконно розтрачених коштів Сумиобленерго.

І як не згадати «вмілу» кадрову політику ФДМУ чи Мініенерго.

Очевидно, що рівень контролю за оборудками в енергетиці з боку відповідальних за це органів влади недостатній. Треба розуміти, що такі дії впливають на стан діяльності критичної інфраструктури й безпосередньо впливають на безпековий стан країни. І тут мова повинна йти про держзраду не менше. Може пора переглянути результати та законність приватизації обленерго та облгазів.


СБУ Нацполіція Міненерго ФДМУ Сумиобленерго корупція
Поділиться в соціальних мережах: